Српски Покрет Двери - Лого
Search
Deklaracija o budućnosti Vojvodine

Saborska deklaracija Srpskog pokreta Dveri povodom 100-godišnjice prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

Povodom 100-godišnjice oslobođenja i prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, Srpski pokret Dveri želi da ukaže i na važnost događaja koji su prethodili ovom  velikom činu, događaja bez kojih bi istorija Novog Sada, možda, bila oslikana drugačijim bojama. Jedan od najvažnijih, bez sumnje, jeste i ulazak oslobodilačke srpske vojske u Novi Sad, 9. novembra 1918. godine.


Imajući u vidu istorijski i politički momenat i okolnosti u kojima se država Srbija, srpski narod i svi građani Srbije nalaze. Znajući da Srbija i severna srpska pokrajina Vojvodina u 2018. godini obeležavaju velike istorijske jubileje:


·         170. godina od stvaranja autonomije srpskog naroda u okviru Austrije i formiranja Srpske Vojvodine;

·         100  godina  od  prisajedinjenja  Srema,  Banata,  Bačke  i  Baranje Kraljevini Srbiji;

·         100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu, kada je veliki broj Srba van Srbije dobrovoljno došao da ratuje na strani svoje braće i pruži ogroman doprinos oslobođenju i ujedinjenju; i

·         100 godina od kada su žene izborile pravo glasa, i u Novom Sadu – po prvi put u Evropi – glasale za prisajedinjenje Srbiji,


Posebno  ističući  da  je  čin  Prisajedinjenja  jedna  od  najvećih istorijskih pobeda srpskog naroda u njegovoj istoriji,


Naročito osećajući obavezu da je srpski narod kao državotvorna i najbrojnija nacija u AP Vojvodini istovremeno i najodgovorniji za poštovanje i očuvanje mira, stabilnosti i tradicionalno dobrih međunacionalnih odnosa sa svim nacionalnim manjinama koje u njoj žive,


Srpski  pokret  Dveri,  sa  namerom  da  pokrene  aktivnosti  za poboljšanje života svih građana AP Vojvodine, povodom navedenih jubileja donosi: Deklaraciju o budućnosti Vojvodine.

 


Deklaracija o budućnosti Vojvodine

·         Severna  srpska  pokrajina  Vojvodina  je  vekovnom  voljom  njenih  građana  sastavni  i neotuđivi deo Republike Srbije.


·         Republika  Srbija  treba  da  poštuje  sve  specifičnosti  istorijskog,  nacionalnog, kulturnog, religijskog i političkog života svih građana AP Vojvodine.


·         Javni medijski servis građana Vojvodine RT Vojvodina mora izveštavati istinito, blagovremeno i nepristrasno, poštujući ljudska prava i novinarsku etiku, i obezbeđujući jednaku zastupljenost svih političkih aktera. Pored toga, javni medijski servis građana Vojvodine je dužan da obezbedi sadržaje koji nude obrazovni i kulturni program za decu i odrasle i sadržaje koji promovišu porodični model društva, tradicionalne i univerzalne ljudske vrednosti.


·         Podrška rađanju, zaštita porodice i ostanak mladih mora da zauzme najvažnije mesto u okviru svih delatnosti pokrajinskih institucija i lokalnih samouprava na teritoriji severne srpske pokrajine.


·         Sve  državne  institucije,  a  naročito  one  iz  sektora  obrazovanja  i  kulture,  kao  i organizatori svih kulturnih manifestacija, dužni su da kroz svoje aktivnosti promovišu sve značajne datume vezane za kulturno-istorijske događaje na ovom prostoru vekovima unazad.


·         Posebno je potrebno obezbediti poštovanje ćirilice kao glavnog državnog i ustavnog pisma Srbije, kao i očuvanje celokupnog srpskog književnog i kulturnog blaga, sačuvanog i na ćirilici i na latinici. Isto poštovanje mora da se odnosi i na očuvanje identiteta i tradicije svih nacionalnih manjina u AP Vojvodina, koja može da služi kao primer harmoničnih odnosa unutar jedne višenacionalne sredine u čitavoj Evropi.


·         Neophodno je nastaviti obeležavanje svih datuma značajnih za istoriju (i budućnost) Srbije i Srema, Banata i Bačke i nakon završetka proslave velikih jubileja, kao i uvrštavanje svih relevantnih istorijskih podataka vezanih za ove datume u udžbenike na teritoriji čitave Republike Srbije.


·         Vlada Republike Srbije je dužna da se stara o interesima građana obe svoje pokrajine, jednako u svim delovima Republike, što podrazumeva zaštitu teritorijalnog integriteta, obezbeđivanje svih uslova za kvalitetan život u ekonomskoj, kulturnoj, političkoj i svakoj drugoj sferi života. Odustajanje od borbe za očuvanje Kosova i Metohije kao južne srpske pokrajine u sastavu Srbije ne može se kompenzovati patriotskim „busanjem u prsa“ aktuelne vlasti na severu Srbije.


·         Republički i pokrajinski organi su jednako odgovorni za očuvanje prirodnih i privrednih resursa i zaštitu životne sredine u AP Vojvodina, kao i prioritetnu podršku domaćoj privredi  i  poljoprivredi  kroz  različite  vidove  državnih  subvencija,  poreskih olakšica, izvoznih garancija i povoljnih bankarskih kredita.


·         Vlada Republike Srbije je odgovorna za dobru koordinaciju sa pokrajinskim organima, kao i kontrolu nadležnosti i ustavnosti odluka koje pokrajinski organi donose i sprovode.


·         Nabujalu pokrajinsku administraciju treba smanjiti i budžetska sredstva koja se troše na birokratiju i partokratiju preusmeriti u investicije u lokalne samouprave u Sremu, Banatu i Bačkoj.

 


Usvojeno na 4. Saboru Srpskog pokreta Dveri, održanom u Beogradu, 25. novembra 2018. godine, o 100-godišnjici prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: