Српски Покрет Двери - Лого
Search
Boban Trifunović: Protiv loših privatizacija

Srbija treba da se, ponajpre, posveti dobroj saradnji sa sopstvenim poljoprivrednicima, negovanju odnosa sa sopstvenim stanovništvom, donošenju zakona koji će štititi stanovništvo, a ne kriminalce, ulaganju u obrazovanje, u kulturu

Privreda naše zemlje je, poslednjih tridesetak godina, u nedvosmisleno nepovoljnom položaju. Vladajuća većina je, proteklih godina pronalazila i pružala „rešenja“ za nebrojane probleme privrede – najčešće, a najunosnije za manjinu, oličeno u privatizacijama. Tako, tradicionalno, od ranih 2000-ih naovamo, svedoci smo silnih privatizacija i koncesija – a poslednjih godina i privatizacije RTB Bor, železare, koncesije za aerodrom „Nikola Tesla“… Ove godine, država se oprostila i od PKB-a, od ko zna koliko hiljada hektara obradivog zemljišta, koje – u svakom trenutku – može da postane građevinsko zemljište, a oprostiće se i od grlâ stoke i od mnogo čega još…


Predsednik Aleksandar Vučić je, nedavno, obelodanio da je na pomolu i „rešenje“  za pančevačku Petrohemiju. Naravno, i taj plan je, kao i svi dosadašnji planovi vladajuće većine, sasvim u skladu sa neoliberalnom politikom i ekonomijom, od koje se ne može očekivati ništa do daljeg rada u korist tajkuna, mogula, monopolista, pod maskom internacionalnih kompanija.


I, tako: preduzeće po preduzeće, hektar po hektar, dođosmo i do pančevačke Petrohemije. Umesto da se, naprosto, skrštenih ruku, zapitamo: „Šta li će sledeće doći na red?“ treba da prihvatimo novu političku kulturu – da se, zajedno, nezavisno od razlika u mišljenju, usprotivimo politici rasprodaje i rasparčavanja države.


Prorežimski mediji prenose i pišu da Srbija treba da sarađuje sa inostranstvom, da nastoji da pobedi u nadmetanju za strane investitore, da treba da neguje međunarodne ekonomske odnose… Naravno, ništa od navedenog nije sporno, ali – ne bi li naša zemlja sačuvala svoje dostojanstvo, ne bi li sprečila mlade da iz nje odlaze trbuhom za kruhom, Srbija treba da se, ponajpre, posveti dobroj saradnji sa sopstvenim poljoprivrednicima, negovanju odnosa sa sopstvenim stanovništvom, donošenju zakona koji će štititi stanovništvo, a ne kriminalce, ulaganju u obrazovanje, u kulturu, jer u tome počiva predispozicija za kvalitetnu međunarodnu saradnju, nipošto zasnovanu na potčinjavanju našeg stanovništva, na nemilosrdnoj eksploataciji naše radne snage i na otuđivanju od dostojanstva, porodice, kulture, religije i tradicije.


Domaća privreda je pogonska snaga društva i kulture, a njenim zatiranjem, njenim ustupanjem sumnjivim investitorima, internacionalnim kompanijama, drugim državama i sl. zatire se dobrobit stanovništva, a potom i položaj na geopolitičkoj sceni: ko će državu, koja je rasprodala i rashodovala sve svoje što je imalo vredelo, na međunarodnoj sceni shvatiti ozbiljno? Nažalost, politika rashodovanja imovine pokušava da se proširi i na rashodovanje teritorije, pri čemu se poseže za demagoškom retorikom istorijske krivice, neutemeljene, fiktivne metafizičke sklonosti naroda gubicima i predaji – premda dobro znamo da nipošto nije tako.


U tom smislu, svakoj sumnjivoj privatizaciji se treba suprotstaviti, svakom „rešenju“ koje vladajuća većina predlaže, jer je, iz dosadašnjih njihovih napora, jasno da našoj zemlji, našoj tradiciji, našoj prošlosti (koju menjaju u udžbenicima) i našoj budućnosti u ovoj zemlji (koju, svakim danom, sve više prazne i obesmišljavaju) – nikako ne misle dobro. Jedna od narednih privatizacija je, jasno, pančevačka Petrohemija. Ne dopustimo im da nam oduzmu i to – jer na tome se, svakako, neće zaustaviti.


 

Boban Trifunović

Omladina DveriOO Voždovac


 


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: