Поводом јучерашњих поновљених тврдњи министра Зоране Михајловић да „држава никакву одлуку о реализацији пројекта Јадар који спроводи компанија Рио Тинто у околини Лознице неће донети док се не заврше све студије о утицају на животну средину”, истичемо да министар отворено лаже и свесно прећуткује следеће чињенице, са јасно израженом намером лобирања за интересе стране компаније:

1. „Рио Тинто” већ откупљује домаћинства и земљу на простору села Горње Недељице на коме је планиран рудник и изградња постројења за прераду литијума. „Рио Тинто” се сигурно неће бавити пољопривредом и узгојем стоке у Горњим Недељицама, тако да је више него очигледно да су странци сигурни у позитивну одлуку Министарства.
  2. На простору Горњих Недељица је извршена промена намене земљишта из пољопривредног у грађевинско, мада су власници земљишта били против тога и мада су трошкове те промене у катастру платили странци, односно „Рио Тинто”. Таква операција се не би спроводила да странцима није сигуран позитиван исход дозволе за рудник.
  3. На састанку између „Рио Тинто” и Одељења Европске комисије за унутрашње тржиште се „помињу партнерске активности са српским властима“. Такође у документу Европске комисије под називом „Virtual meeting DG GROW Rio Tinto from 4 june 2021, update on Jadar Project“ јасно стоји написано следеће: „2) Пројекат има политичку подршку Председника Србије – Госп. Вучића…“.

У погледу изјаве госпође Михајловић „да ће отварање рудника литијума зависити од воље грађана на референдуму” истичемо да смо снажно против референдума по овом питању, а посебно у околностима где би СНС организовао исти. Не постоји могућност да се о злочину, какав је свакако планирани пројекат „Јадар“ дискутује на референдуму. То нити може нити сме бити тема референдума. Ваша намера са референдумом је да одговорност пренесете на грађане Србије.

На констатацију министра Михајловић да је „Влада јасно рекла да нема одлуке о томе да ли ће се вадити јадарит и отварати рудник док се не заврше студије о утицају на животну средину и спроведеног референдума” истичемо да студија коју плаћа инвеститор а не држава свакако мора испунити потребе и захтеве онога који плаћа. Мада сте свесни овог недостатка у законској регулативи нисте приступили изменама мада сте имали више од деценије за то прилике. Тај недостак и сада користите за потребе реализације политичких обећања која сте дали странцима као њихов лобиста у Србији, не водећи рачуна о интересима грађана Србије.

Немојте правити паралеле са изградњом железнице пре 140 година у Србији. Рударење литијума у Србији, данас, у 21. веку, у срцу Европе, нити је економски напредак нити будућност коју желимо нашој деци. Ми не узбуњујемо народ око пројекта литијума ради политичког интереса, већ ради реалне опасности коју су констатовали и грађани, стручна јавност, САНУ, велики број факултета, института и угледних и стручних јавних личности. Не постоји нити један релевантан субјект у Србији који се није изјаснио против пројекта „Јадар” и рударења литијума. Пројекат „Јадар” је опасност која је удружила све политичке, стручне и патриотске снаге у један фронт, што показује и „Друштвени споразум о забрани испитивања, експолоатације и прераде литијума у Србији” који је до овог тренутка потписало преко 45 политичких и еколошких организација. Целокупно друштво и стручна јавност је ПРОТИВ ПРОЈЕКТА „ЈАДАР” И ОТВАРАЊА НОВИХ РУДНИКА на простору Србије. На другој страни сте остали само Ви, госпођо Михајловић, Александар Вучић и „Рио Тинто”.

Бошко Обрадовић, председник Двери

проф. др Душко Кузовић