Српски Покрет Двери - Лого
Search

Зорана Михајловић, актуелни министар за рударство и енергетику, отворено замајава јавност и лаже како садашња власт нема никакве везе са страном компанијом „РИО ТИНТО“ иако је 24. јула 2017. године потписан „Меморандум о разумевању између Владе Србије и компаније РИО ТИНТО у вези са имплементацијом пројекта Јадар”

Потом је формирана и заједничка Радна група за имплементацију Пројекта „Јадар“, која је одржала састанке 25. новембра 2017. и 2. априла 2018. године у Министарству рударства и енергетике. Тим поводом тадашњи министар енергетике Александар Антић изјавио је да је „циљ Радне групе да омогући што ефикаснију имплементацију активности у процесу отварања рудника“. Председник Владе Србије Ана Брнабић састаје се са представницима компаније 14. априла 2018. и на Твитеру констатује да је то био „одличан састанак и блиско партнерство са РИО ТИНТО“. Александар Вучић 23. јануара 2019. године у Давосу моли представнике ове британско-аустралијске компаније да „наставе и убрзају радове“, а прекјуче их лично прима у Председништву Србије. Све ово јасно говори да је Министарство и Влада у којој је Зорана Михајловић у потпуности стала иза овог еколошки и здравствено небезбедног пројекта и постала партнер једне по злу чувене стране мултинационалне компаније која је свуда у свету иза себе остављала само хаос и еколошку пустош.

Позивамо Зорану Михајловић да нам наведе пример где „РИО ТИНТО” послује без негативних последица по животну средину и зашто друге државе у Европи не отварају руднике литијума? Зашто би баш овде „РИО ТИНТО” улагао 450 милиона долара до краја ове године ако неће извући ко зна колико пута већи екстрапрофит и ако већ нисте дали дозволе за отварање рудника упркос томе што нема студија о процени утицаја на животну средину?

Који је домаћи економски интерес да страна компанија експлоатише наша рудна богатства са овако ниском рудном рентом, а овако високим ризиком за угрожавање животне средине? Не само да српски сељаци неће моћи више да раде на својим њивама, већ неће моћи више ни да живе на својим вековним имањима. Подсетићу Зорану Михајловић да их о томе ништа нису питали нити су они имали право да одлучују о томе шта ће бити са пројектом од кога им буквално живот значи. Шта је важније: рудник или здравље грађана, заштита животне средине и производња здраве хране која ће дефинитивно бити битнија од било чега другог у 21. веку? Српски покрет Двери никада није био на власти и нас сигурно не можете оптужити за било шта, нити за то имате право јер сте верно служили и прошлој и садашњој власти, иако за Вас никада нико није гласао сем у западним амбасадама.

 

 

Бошко Обрадовић

Председник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: