Српски Покрет Двери - Лого
Search

Ниш неће солитере – Ниш хоће да дише

       Двери Ниш су у нишкој јавности подигле тему покушаја градске власти да иза леђа грађана измени постојећи Генерални урбанистички план (ГУП) и да омогући да се на 100 хектара у Нишу – од тога на 72 хектара на Палилули – подигне више од 40 стамбених блокова са 15 спратова високих 50 метара, а без процене утицаја на животну средину и на основу незаконитог поступка. Позивамо грађане да 1. септембра у 11 сати дођу у велику Салу Скупштине Града на Јавну седницу Комисије за планове, да СНС власти кажемо да им ово неће проћи. Двери Ниш упозоравају грађане Ниша да нишке власти настављају са праксом да најважније одлуке и најважнија документа  за живот Нишлија доносе у тајности и далеко од грађана.

Како је текао тајни поступак израде Трећих измена и допуна ГУП?

О овом важном документу није било јавне расправе. Документ је урађен на основу иницијативе главног урбанисте Тање Обрадовић још из новембра 2020. године. Измене Генералног урбанистичког плана потписали су заједно  директор Завода за урбанизам Мирољуб Станковић и вршилац дужности начелника Градске управе за грађевинарство Марина Живуловић, којој је и други мандат истекао почетком јула 2021. године. И такозвани Јавни увид је сакривен од грађана Ниша, као што се од њих крије да ће испред њихових зграда и кућа ницати солитери. Оглас за јавни увид у овај за Нишлије животно важан документ,  објављен је у таблоидном Српском Телеграфу, у сред летњих одмора 5. августа 2021. Јавни увид трајао је само 14 дана, без икакве јавне расправе, без могућности електронског слања примедби и са предвиђеном Јавном седницом за 1. септембар у 11 сати. Двери Ниш и наши чланови су ретки појединци који су успели да примедбе и пошаљу.

Заштита интереса „предаторских  инвеститора“ и доношење Нишлијама „иза леђа“ овако важних докумената није нова за СНС власт. Градоначелница Сотировски и актуелни челници града су ову праксу само усавршили. На исти начин су донете одлуке о реконструкцији Трга и прављење Бехатон-мале без иједног дрвета, тако су ангажоване фирме са „црне листе“ чији су власници били осуђивани и затварани због привредних преступа, тако су доношене одлуке о томе ко ће поправљати нишке улице, а на исти, перфидан, начин је, уз гомилу лажи, од Нишлија одузет аеродром. Изградња солитера у Нишу, а пре свега у Палилули је само наставак овог криминалног односа према интересима Нишлија.

Јучерашње изјаве градоначелнице Сотировски да је „става да су вишеспратнице модерне“, директора Завода за урбанизам Мирољуба Станковића који тврди да ће „блокови настати само на периферији“ и градског урбанисте Тање Обрадовић да „изградња солитерских блокова неће нашкодити животној средини“ демантује сам документ који на мала врата покушавају да протуре. Двери Ниш их све питају:

 
Господо из нишке власти – ово Вам неће проћи! Ово је наш Град! Нишлије нисте питали! Да коначно престане бетонизација Ниша!

Нишу су потребне подземне гараже, потребни су дрвореди у оголелим улицама и на трговима, потребни су нови паркови, Нишу треба очување културног идентитета и историјског наслеђа града.

Позивамо све Нишлије да 1. септембра у 11 сати буду у великој Сали Скупштине Града како би властима рекли да: Нећемо солитере – хоћемо да дишемо!

Нишлије да се питају!
 
Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери
Председник ГрО Двери Ниш

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: