Српски Покрет Двери - Лого
Search

Председник Двери Бошко Обрадовић и потпредседник Извршног одбора и председник градске организације Двери у Лозници Славиша Милетић, заједно са представницима удружења „Коалиција за одрживо рударство у Србији“ и удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“, „посетили“ су данас у представништво мултинационалне компаније „Рио Тинто“ у селу Брезјак код Лознице, а потом одржали и конференцију за медије испред градске управе у Лозници. Овом приликом они су захтевали одговоре од надлежних из ове компаније, а поводом планираног отварања рудника јадарита на простору Јадра и Рађевине.

        Како је председник Двери Бошко Обрадовић рекао, отварање једног таквог рудника представљао би еколошку бомбу за животну средину и људе који живе у овом подручју. Истакао је да се отврање рудника одвија противзаконито и против воље грађана који овде живе, а да представници „Рио Тинта“ нису имали одговор ни на питање колико ће радних места бити затворено уништавањем могућности да се овдашњи становници баве пољопривредном производњом. Такође, Обрадовић је казао да су истакли захтев за јавним сусретом са делегацијом „Рио Тинта“ како би грађани могли да чују одговоре на питања која су из ове компаније до сада избегавали. Та питања су од кључне важности, јер су, по речима Бошка Обрадовића, представници „Рио Тинта“ данас у разговору практично признали да су остављали огромне размере еколошке катастрофе свуда у свету где су пословали.

[ngg src=“galleries“ ids=“366″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Звездан Калмар из „Коалиције за одрживо рударство у Србији“ је рекао да „Рио Тинто“ још увек није поставио финалну структуру свог постројења, да не знају где ће им бити одлагалишта и да су још увек у истражној фази, а нису имали одговор ни на питање како ће обештити грађане чије је земљиште преименовано из пољопривредног у грађевинско што значи да они не могу узимати пољопривредне кредите и субвенције. Калмар је поручио и да ће по паду ове Владе Србије бити поништени уговори и дозволе које има „Рио Тинто“, а који ће морати и да сноси насталу штету. Подсетио је и да је „Рио Тинто“ компанија са проблематичним пословањем која је пре неколико месеци дигла у ваздух огромно археолошко налазиште Абориџина, а да слично ради и у Папуа Новој Гвинеји где људи деценијама умиру од загађења.
 
Видео материјале са данашњих догађаја можете погледати овде:

 

 

Инфослужба Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: