Српски Покрет Двери - Лого
Search

На данашњој конференцији за медије одржаној у канцеларији градске организације Двери у Чачку, представљене су две декларације Српског покрета Двери – Декларација о заштити здравља жена и Декларација о побољшању положаја жена на селу. На конференцији су говорили: Бошко Обрадовић – председник Двери, Драгана Милићевић – председник Савета жена Двери и Радмила Живковић – члан Савета жена Двери.

Бошко Обрадовић: Велико ми је задовољство да данас у Чачку поздравим госпођу Драгану Милићевић, председника Женске снаге Двери, како ми зовемо наш Савет жена. Она је данас, са својим сарадницима, гост Савета жена Двери у Чачку и ово је лепа прилика да представимо јавности најновије резултате рада Женске снаге Двери. Наиме, у питању су две веома важне декларације које је Савет жена усвојио у међувремену — Декларација о здрављу жена, коју ће вам представити професорка Радмила Живковић, одборник Двери у скупштини града Чачка у прошлом мандату, и Декларација о побољшању положаја жена на селу, коју ће вам представити наш гост Драгана Милићевић. Желим у овој уводној речи још да истакнем да сам поносан на све ове и друге дивне даме у Српском покрету Двери, које поред бројних пословних и породичних обавеза налазе времена и за политички рад у ово тешко и зло доба. Увек сам говорио и поновићу: жена ће спасити Србију. Жене су данас вреднији, бољи и озбиљнији део нашег друштва и хвала свим нашим мајкама, сестрама, супругама и другим женама на свему што раде за добробит свих наших породица. Посебно хвала онима које су храбро ушле у једну опозициону политичку организацију која је на мети актуелне власти, као и сви они који данас кажу коју критичку реч против владајућег режима. Нема сумње да ће Српски покрет Двери као политичка организација породичних људи, која ставља породицу на прво место, бринути и о здрављу жена и о побољшању положаја сеоских жена као темама које су нажалост још увек занемарене у нашем друштву и о којима мора много више да се прича. Двери имају конкретан програм по овим питањима, који ће вам данас представити водеће даме Женске снаге Двери. 



Радмила Живковић: Овом приликом цитираћу античког историчара Тукидида који је рекао „Тајна среће је слобода, а тајна слободе је храброст“. Ако је икад жена била храбра, то је била српска жена кроз векове, а посебно сада у овим тешким временима у свим сферама живота. На њеним плећима је породица, деца, посао и све друго што уз то иде, а посебно је жена присутна на првој линији борбе сада у време пандемије. Формално, по нашим законима, жена има доста права, али у пракси то изгледа потпуно другачије јер чак и када би хтела да оствари сва та права, она нема времена за то. Такође, број незапослених жена је из дана у дан, из месеца у месец, из године у годину све већи, па те жене тешко могу бранити и хранити своју породицу јер им за то треба и економски ослонац. Али, чак и када су запослене, жене тешко могу да усклађују своје пословне и породичне обавезе. Оно што је можда и најболније питање јесте угроженост права жене да се оствари као мајка, јер им се често прети отказом. Економски и социјални положај жене у Србији је све гори, а једно од најважнијих питања када се ради о женама јесте њихово здравље, што представља основно људско право о чему и говоримо у нашој Декларацији о заштити здравља жена.



Драгана Милићевић: Задовољство ми је да вам у присуству председника покрета Бошка Обрадовића и мојих драгих колегиница из Савета жена Двери представим наш рад. Данас приликом доласка у Чачак вратила су ми се сећања на детињство и на то колико сам као дете волела да пролазим истом трасом и на пропланцима поред пута посматрам стада оваца, крава и коза како пасу док их раздрагана деца уз игру чувају. Данас на жалост нисам видела ништа од тог призора. А то је последица вишедеценијског уништавања домаће производње и демографског изумирања села. Од укупно 4 079 насеља колико их има у Србији, 1200 је у фази нестајања, а у 87 посто опада број становника. Слика данашњег села су закатанчене куће, старачака домаћинства, неожењени мушкарци старосне доби изнад 40 година. Та слика је последњи аларм који указује да ако ништа не радимо по питању даљег изумирања села, за један век нећемо као народ постојати у матичној земљи. Решење овог проблема свакако лежи у Прогласу Српског покрета Двери, где предвиђамо децентрализацију села, поврат имовине, управљање над својим атаром и поврат имена село, селу. Решење свакако лежи и у  подршци државе и друштва у целини женама на селу. Оне морају добити прилику да свју енергију, идеје, знање и ентузијазам усмере на очување села, своје продице и породичног газдинства. Српски покрет Двери ту прилику нуди женама на селу кроз четрнаест мера Декларације о побољшању положаја жена на селу.


Цео снимак са ове конференције за медије можете погледати овде: 

 

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: