Српски Покрет Двери - Лого
Search

Српски покрет Двери подржава вишедневне захтеве синдиката просвете, као и данашњи апел Уније синдиката просветних радника Србије у којима сви они захтевају од Кризног штаба и министра Бранка Ружића хитан прелазак на онлајн наставу. Иако надлежни сматрају да за овом мером нема потребе, подаци из школа о броју заражених просветних радника, као и ученика, јасно их демантују.

      Наиме, све више наставног кадра – учитеља, наставника и професора, или је заражено корона вирусом или се налазе у изолацији као тзв. контакти са зараженим особама. У овом тренутку тај број износи преко 5000 и свакодневно расте, а као последицу тога имамо преоптерећеност осталих наставника, који не могу да надоместе изостанак својих колега на школским часовима, а поврх тога као обавезу ван школских клупа, имају и онлајн наставу.

Подсећамо да је у марту, при далеко мањем броју заражених КОВИД-ом 19, цео образовни систем прешао на онлајн наставу, па нам здрава логика говори да то и сада треба урадити, иако многи просветни радници мисле да се са овом мером већ закаснило. Напомињемо и да је већ 46 школа у Србији у потпуности прешло на онлајн наставу и да то мора бити модел и за све остале основне и средње школе.

Иако смо сви свесни да нас је власт обмањивала од самог почетка пандемије корона вируса лажирајући број заражених и преминулих, надамо се да ће нови министар просвете имати довољно свести да уважи захтев за прелазак на онлајн наставу и тако да бар мало доприноса у спречавању ширења вируса међу просветним радницима и ђацима.

 

Гордана Маринковић Савовић
Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за образовање и науку

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: