Министар за мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић разговарала је пре неки дан са председником просепаратистичке Војвођанске странке Александром Оџићем. По његовим наводима, водили су разговор у оквиру њеног задужења за „друштвени дијалог” о могућностима увођења  термина „војвођанска нација” приликом следећег пописа становништва у Србији. Интересантно је да се Оџић, иначе савезник Чанкове ЛСВ која је  коалицији са СНС у Новом Саду, веома позитивно изјаснио о резултату тих разговора.

Захтевамо да министар Чомић званично објасни какве је разговоре водила на ту тему и какав је њихов закључак? Да ли је овај необично брз пријем код министра уствари одрађен преко везе јер се на прошлогодишњим недемократским изборима заједно са Војвођанским фронтом (коалицијом у којој су Оџићева  странка и ЛСВ), Странком модерне Србије и Грађанским демократским форумом, и Чомићка нашла на изборној листи Уједињена демократска Србија (УДЕС)? Ова листа је иначе освојила испод 1% гласова и добила министра у Вучићевој Влади. Војвођански фронт је ушао у Покрајинску скупштину, а ЛСВ у власт у Новом Саду.

Међутим, то им изгледа није довољно јер апетити дојучерашњих коалиционих партнера се очигледно сада усаглашавају пред најављене нове изборе следеће године. Жеља је да се кроз причу о некој новој, „војвођанској нацији” понове захтеви пред попис из 2011. године а кроз нове билборде „Ја сам Војвођанин” које смо тада имали прилике да гледамо у Новом Саду. Друштвеног дијалога о антиуставним и антипородичним законима о родној равноправности и забрани дискриминације није било, али зато сада има другарских  разговора о сепаратизму – јер шта би био други назив када бивши коалициони партнери разговарају о термину увођења „војвођанске нације”? Још је већа одговорност на владајућој СНС која је изабрала Гордану Чомић за министра и узела ЛСВ у градску власт у Новом Саду. Да ли СНС подржава ове предлоге Оџића и Чомићке или им се лупају о главу тикве које су са њима садили?

Повратка на ранију вишедеценијску аутономашку политику у Војводини, у којој је већински српски народ био доведен у позицију националне заједнице, више никад не сме бити, нити било каквог новог стварања нове измишљене нације од Срба и нове државе у држави.

Ивана Стојановић

Члан Председништва Двери и председник ПО Двери за Војводину