Ако је тачно да Скупштина АП Војводине доноси противзаконите и нестатутарне одлуке, како тврди председник покрајинске владе Игор Мировић, из такве политичке кризе и све већих сукоба унутар владајуће СНС могуће је изаћи једино тако што би били расписани ванредни покрајински избори и одржани у истом термину са осталим нивоима избора 3. априла следеће године!

У сукобу око надлежности у управљању Клиничким центром Војводине и преношењу истих са покрајинске владе на Скупштину АП Војводине, Игор Мировић је изјавио да је та одлука противзаконита и нестатутарна и затражио њено хитно повлачење. То је вероватно био један од разлога зашто је пре неколико дана Мировић поднео оставку јер није желео да више прикрива неправилности у раду Клинике за инфективне болести. Наиме, у јавност је процурело да је на тој клиници постојало посебно тајно оделење за виђеније и „веома важне” пацијенте од ковида и то кад је у исто време већ радила ковид болница на Мишелуку у којој се обично грађанство лечи у собама са 20 кревета.

Очигледно је да сарадња законодавне и извршне власти у Покрајини више не постоји и то се више не може крити од грађана. Дугогодишњи сукоб између Мировића и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, који подсећа на онај Вучић-Стефановић са републичког нивоа власти, почео је да негативно утиче на све покрајинске инситуције и може се решити једино ванредним изборима. Грађани нису дужни да трпе њихове нерашчишћене личне односе али морају да знају зашто је, ко и по чијем налогу одлучио да досадашњи руководилац Клинике за инфектологију Весна Туркулов отвори то контроверзно одељење и ко су све били ти виђенији ковид пацијенти? Такође, грађане не интересују појединачне унутарстраначке битке око надлежности иза којих стоје лични сукоби унутар руководства СНС у Покрајини, него истина и спровођење закона.

Због свега тога захтевамо хитно расписивање ванредних избора за покрајинску скупштину за 3. април. То је само први корак ка промени не само власти већ и комплетног корумпираног досадашњег правосудног и политичког система који већ 30 година разара наше друштво на свим нивоима власти.

Ивана Стојановић

Члан Председништва Двери и председник ПО Двери за Војводину