Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бити одговоран према себи, ближњима и друштву у целини максима је сваког хришћанина. Суспензија права на вероисповест током ванредног стања не постоји као могућност. Зато је сасвим одговорно да сви који желе затраже од власти да за Васкрс буду у цркви.

     Члан 43. став 1. и став 3. Устава Републике Србије, којим се јемчи слобода мисли, савести, уверења и вероисповести, као и да је свако слободан да испољава своју веру или убеђење вероисповедања, обављањем верских обреда, похађањем верске службе или наставе, појединачно или у заједници с другима, као и да приватно или јавно изнесе своја верска уверења, јасно одређује право сваког грађанина на вероисповест.

Чланом 202. став 4. Устава дефинисана су одступања од људских и мањинских права у ванредном и ратном стању, где јасно стоји да одступања нису дозвољенa у погледу права зајемчених, између осталих и чланoм 43.

На основу члана 4, став 3. Уредбе о мерама за време ванредног стања прецизирано је да се одлуком Владе могу предвидети изузеци од правила из ст. 1. и 2. ове уредбе, које предвиђају забрану окупљања на јавним местима на отвореном или у затвореном простору. Дакле изузеци постоје, као што смо видели и на основу многобројних активности које је спроводила власт током ванредног стања, почев од сваке конференције за штампу Кризног штаба преко изјава испред здравствених установа, до паковања пакета за најугроженије старије суграђане у Београдској арени.

Закључком Владе Србије од 27. марта 2020. не забрањује се црквама и верским заједницама да верске обреде током ванредног стања у верским објектима и на отвореном простору врше уз присуство верника. Дакле, могуће је окупљати се уз поштовање свих мера физичког дистанцирања у циљу спречавања ширења корона вируса.

Припадници служби безбедности који ометају богослужења и спречавају вернике да њима присуствују крше уставна права и једном ће одговарати за своје поступке. Боље је таква наређења власти одбити, него послушати наређења која крше Устав. 

И пре неуставног увођења ванредног стања ова власт је себи дозвољавала да крши Устав и за то ће кад-тад сносити одговорност. Паметније ће им бити овога пута да за Васкрс не бране православнима да иду цркву.

 

Југослав Кипријановић

Потпредседник Двери

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: