Српски Покрет Двери - Лого
Search

Шта су проблеми домаћег предузетништва у Србији, а шта конкретна решења за помоћ и подршку свему што је домаћи економски интерес?

      Србија је земља вредних и марљивих људи са природним и географским потенцијалом, али нешто очито не функционише у домаћој привреди. Привредни раст последњих 10 година растао је у просеку од 1,8% на годишњем нивоу што је изузетно ниско и ниже у односу на земље из окружења.

Проблем је и то што је амбијент за рад, развој и опстанак српског предузетништва неповољан, изазван погрешном економском политиком власти. Развој домаћег предузетништва је угрожен фаворизовањем страних инвеститора, којима се због погрешних политичких одлука додељује новац домаћих пореских обвезника и на тај начин финансијски угрожава домаће предузетништво и посредно уводи нелојална конкуренција. На овај начин смањена је конкуретност домаћег предузетништва и врши се дискриминација домаће привреде. Све ово само је драстично погоршано због негативних последица пандемије на домаћу привреду.
           
Србија је за субвенције од 2006. године па до данас потрошила близу милијарду евра, од чега је око 93% припало страним инвеститорима, а свега 7% домаћим. Да ли је то нормално и да ли је ово у домаћем економском интересу или у интересу странаца?
           
Домаће предузетништво је угрожено и високим фискалним и парафискалним наметима, компликованом администрацијом и слабом куповном моћи становништва, а посебно погрешном пореском политиком. Висока корупција, намештени тендери и партијски непотизам су такође велики проблеми српског предузетништва.
           
Супротно динкићевској неолибералној економској политици бивше и садашње власти која нас је довела довде, Српски покрет Двери подржава развој домаћих, а не страних приватних инвестиција, против којих немамо ништа, али сматрамо да предност у нашој држави за доделу подстицајних средстава из нашег буџета морају имати домаћи предузетници. Јака средња класа, развој малих, средњих и породичних привредних субјеката је приоритет економске политике нашег покрета. Сматрамо да је највећи патриотизам у заштити домаће економије и подршци раду и развоју домаћих предузетника. Зато предлажемо следеће конкретне мере за унапређење домаћег предузетништва:

 

Милован Јаковљевић,

потпредседник Српског покрета Двери

Бошко Обрадовић,

председник Српског покрета Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: