У организацији Српског покрета Двери, у Медија центру у Београду, у среду 5. маја, представници више организација су представили своје разлоге зашто ће подржати Породичну шетњу под називом „ЗА СВЕ НАШЕ ПОРОДИЦЕ“, која која је најављена за 15. мај у 15 часова испред Дома Народне скупштине у Београду. Овом приликом говорили су: Бошко Обрадовић – председник Двери, Душан Илић – Коалиција за природну породицу, Слободан Самарџић – Државотворни покрет Србије, Душан Туфегџић – Покрет Буђење, Љубомир Симић – Српска монархистичка странка „Српска слога”, Никола Маленчић – Нова снага Србије и Дејан Петар Златановић – Србин инфо.

Бошко Обрадовић: Велика традиционална београдска породична шетња ће бити организована у суботу, 15. маја — на Светски дан породице — у 15 часова на платоу испред Народне скупштине. Тога дана желимо да покажемо то најлепше, породично лице Србије, на челу са нашом децом. Позивамо породичне људе Београда и Србије у целини да дођу са својим породицама и понесу дечју механизацију (колица, бицикле, ролере, тротинете…) и да то буде дефиле лепоте младих брачних парова и породица са децом. Тог дана славимо живот и породичне вредности, и супротстављамо се новим законима које предлаже Влада, а који су антиуставни, антихришћански и антипородични. По нашем Уставу брак је заједница мушкарца и жене и то тако треба и да остане. Породице у Србији су данас угрожене и економски и социјално и еколошки. Србија се убрзано празни и демографски изумире, дупло више људи умире него што се рађа на годишњем нивоу и решавање проблема беле куге мора постати државни приоритет број 1. Домаће породичне фирме и предузетничке радње су на удару у време пандемије док наша власт од наших пара финансира стране компаније. Домаћа пољопривредна газдинства трпе нелојалну конкуренцију стране робе из увоза а цена горива за домаћег пољопривредника је апсолутно неприхватљива. Широм Србије је угрожена животна средина и имамо све веће проблеме са квалитетом ваздуха, воде, земље и хране. Приватни инвеститори који отварају нове руднике попут РИО ТИНТА или граде мини-хидроцентрале уништавају природну средину зарад оставривања екстрапрофита. Млади и образовани људи нам одлазе у иностранство и такав тренд дефинитивно мора да се заустави. Све су то разлози зашто треба да се побунимо и дођемо на Породичну шетњу 15. маја у Београду.“

Душан Илић: Коалиција за природну породицу је окупљена око борбе за очување породичних вредности, али и у борби против предлога закона, који чине Предлог закона о истополним заједницима, за који смо чули да тренутно неће улазити у скупштинску процедуру, што је велика ствар, али се боримо и против друга два закона. То су предлози о изменама и допунама Закона о забрани дискриминације и Закона о родној равноправности, који су, нажалост, ушли у скупштинску процедуру, те се наша борба наставља. Предлог закона о истополним заједницама и о родној равноправности су у својим насловима противуставни, а Предлог закона о истополним заједницама директно редефинише породичне односе. С друге стране, уколико би предложене измене и допуне Закона о дискриминацији биле усвојене, вратио би се вербални деликт, озлоглашени институт из време комунизма, у наш правни систем. Такође, уколико нека решења буду задржана, практично би увела правни основ за забрану свих цркви и верских заједница и директно ограничила слободу мисли, савести и вероисповести.

Проф. др Слободан Самарџић: Ми смо се окупили да бисмо подржали једну природну ствар, а то је породица. Заиста је чудно да се једна тако природна ствар у историји човечанства мора подржавати, штитити и унапређивати спонтаним окупљањем. Људска заједница је настала на породици и она стоји као темељ о којем се нисмо никада питали, јер је била природна ствар. Породица је данас угрожена због тоталиризујућег покрета који се дешава у целом свету. Друго, постоје покрети који морално угрожавају породицу, као што су хомосексуалне заједнице, које би хтеле да се прикључе породици. Данас постоји аномалија у друштвима, посебно западним, да ови покрети са маргина долазе у центар. Хомосексуални лоби је снажнији чак и од нарко лобија и своје интересе жели да протежира и у Србији кроз ове законе. Тај лоби жели нешто са маргине да претвори у нормалност, а директно угрожава породицу као историјску ћелију друштва. Да није овој спонтаног организовања, тешко да би се држава на то осврнула, јер она јури те моде улагујући се Западу због репутације. Да није тако, не би се озакоњивало.

Душан Туфегџић: Одбор за Правна питања Покрета Буђење у вези са Законом о истополним заједницама је донео следећу преставку: „О теми истополних заједница није вођена широка друштвена расправа. Тренутни крњи сазив парламента нема капацитет да изгласа један тако важан закон који се бави важним питањем угрожених људи који живе у истополним заједницама. Ниједна странка у кампањи није кандидовала ову тему, зато правни тим Покрета Буђење разматра да ли ово питање може бити решено изменом већинских системских закона или мора бити решено Законом о истополним заједницама.“ Радујем се скупу 15. маја, као и сви чланови покрета коме припадамо. Чини ми се да смо у Србији заборавили шта је породица, јер ова власт угрожава све, па и породицу. Сеоске породице су нарочито угрожене, јер у борби за егзистенцију, мало имају времена за породицу. Села су изгубила домове културе, мало има здравствених амбуланти које функционишу, а људи са села раде по фирмама, јер су, због увоза намирница, приморани да домаћу производњу бацају. Ова држава не мисли о селу и породици.

Љубомир Симић: Када смо добили позив од пријатељске странке, Српског покрета Двери, да подржимо породичну шетњу 15. маја, нисмо имали никакву дилему, одмах смо то учинили. Овим путем позивам грађане Србије, Београда, своје чланове и симпатизер да у што већем броју дођу 15. маја у 15 часова испред Дома Народне скупштине да покажемо овом систему да има људи који верују у породицу и њено прво место у сваком друштву и држави. Посебно имам задовољство да, као представних Српске монархистичке странке „Српска слога“, позовем и наше принчеве Филипа и Михаила Карађорђевића да са својим породицама буду на челу колоне која ће прошетати нашим лепим градом Београдом.

Никола Маленчић: Породица је данас у Србији угрожена на више начина. Посебно бих апострофирао најављено доношење Закона о истополним заједницама, Закона о родној равноправности и Закона о изменама и допунама Закона о забрани дискриминације. Закон о истополним заједницима може се окарактерисати као пробни балон и мамац који је послужио да друга два, која су подједнако, ако не и више, штетна по наше друштво, испод радара јавности уђу у скупштинску процедуру. Сва три закона су противуставни, јер наш Устав не препознаје истополне заједнице, за разлику од брака као заједнице између мушкарца и жене, што је потврђено и Породичним законом, али исто тако не препознаје категорије рода и тзв. родног идентитета. Посебно је спорно што ће овако предложена законска решења, уколико буду усвојена, ограничити Уставном загарантована права и слободе, пре свега, слободе мисли, савести и вероисповести, слободу мишљења и изражавања и слободу научног и културног стварања. У позадини ових закона лежи тенденција предлагача закона, али и ЕУ, која ове законе заправо и намеће, да се Србији наметне тзв. родна идеологија која је за нас потпуно неприхватљива. Идеја да се деци у најранијем узрасту намеће могућност да бирају ког су пола, док их код куће чекају двојица тата или две маме погубна је и директно је усмерена на урушавање традиционалне српске породице.

Дејан Петар Златановић: Овде сам да као човек, именом и презименом, као православац, као Србин и грађанин Србије подржим, 15. маја на Светски дан породице, народно окупљање испред Дома Народне скупштине и након тога породичну шетњу. Ови скупови доказују да је борба за породичне вредности не само право сваког човека, православца, Србина и грађанина Србије, већ и његова обавеза данас. У главним улицама Београда не постоји ниједан центар који се бави породицом и наталитетом у тренутку кад Србија губи од 30 до 50 хиљада људи годишње, колико више умре него што се роди, а још толико људи оде из ове земље. Имамо центар који промовише ЛГБТ вредности. Лично, као православац, немам ништа против да они имају свој центар, али имам против да у Улици Краља Милана немамо ниједан центар у вези са породичним вредностима који би указивао, пре свега, младим људима како могу да створе породицу, одгајају децу и како да преживе ова сурова времена. Као историчар, морам да кажем да постоје природни процеси средњег трајања. Нама ће се за 20 до 40 година догодити нормалан природан процес, ако га не зауставимо, да ће се људи са простора Мале Азије и Блиског истока прелити на простор Балкана. Они ће имати младе људе који ће желети да населе овај простор. Ово не говорим као ксенофоб, то су природни процеси који се могу догодити уколико се наталитет у Србији не повећа.

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: