Српски Покрет Двери - Лого
Search

Делегација Српског покрета Двери, коју су чинили Бошко Обрадовић, председник, и потпредседници Тамара Миленковић Керковић и Милован Јаковљевић, предала је данас Влади Србије предлог пакета мера подршке домаћој привреди, а затим ове предлоге представила медијима на конференцији испред седишта Владе у Београду. Бошко Обрадовић је упознао јавност са 12 конкретних мера Двери за подршку домаћој привреди, а председници стручног савета Двери за економију и савета за пољопривреду и предузетништво, Тамара Миленковић Керковић и Милован Јаковљевић образложили су мере.  

Имајући у виду све алармантне негативне последице пандемије на домаћу привреду и стандард грађана Србије,
 
Критикујући наставак погубне економске политике субвенционисања страних фирми од које актуелна власт не одустаје ни у садашњој кризи,
 
Сматрајући да домаћи економски интерес, домаћи привредник и пољопривредник коначно морају да дођу у први план у својој држави,
 
Желећи да истовремено нађемо решење да помогнемо незапослене, отпуштене, сиромашне, пензионере и друге социјално угрожене категорије становништва,
 
У оквиру започете кампање „Будимо солидарни – купујмо домаће“, којом позивамо на свеопшту солидарност, социјални и економски патриотизам,
 
Српски покрет Двери предлаже пакет од 12 мера подршке домаћој привреди и социјално угроженим грађанима Србије:

  1. Строго селективно ослобођење најугроженијих домаћих привредника и предузетника од плаћања доспелих обавеза за порезе и доприносе  за месеце у којима су им у 2020. години исплаћиване минималне зараде.
  2. Строго селективно ослобођење од плаћања пореза и доприноса у прва три месеца 2021. године за оне домаће привредне субјекте са највећим степеном ризика у даљем пословању и падом промета у 2020. години.
  3. Смањење парафискалних обавеза (фирмарина, еколошких такси, накнада за коришћење јавних површина) и других накнада за коришћење јавних добара за 50% у наредних годину дана домаћим привредницима и предузетницима у најугроженијим секторима у складу са падом прихода и мерама ограничења које су им наметнуте. 
  4. Убрзавање процедуре за одобравање кредита за ликвидност домаћих предузећа из државних фондова (одговор мора да стигне за 72 часа).
  5. Преусмеравање средстава са буџетске ставке за изградњу националног стадиона у помоћ домаћим предузетницима и малим и средњим породичним предузећима
  6. Обавезивање свих државних институција да до завршетка пандемије у оквиру јавних набавки свих врста купују робу искључиво од домаћих произвођача (где год је то могуће).
  7. Појачано снабдевање Робних резерви Србије у свим областима, а посебно у медицинској опреми и материјалу, са инсистирањем такође на јавним набавкама од домаћих произвођача где год је то могуће.
  8. Издавање ваучера које би држава на основну претходно израђене социјалне карте додељивала социјално најугроженијим категоријама становништва (међу којима су пензионери са најмањим пензијама, сиромашни, самохрани родитељи, инвалидна лица, отпуштени радници, незапослени,…) за куповину домаћих индустријских, прехрамбених и пољопривредних производа.
  9. Посебно брендирање и постављање ознака о пореклу домаћих производа и скретање пажње потрошачима на домаће производе.
  10. Повећање месечних социјалних накнада за незапослене и отпуштене.
  11. Смањење извршитељских и јавнобележничких тарифа.
  12. Медијска кампања на јавним медијским сервисима РТС и РТВ под називом „Будимо солидарни – купујмо домаће“ у циљу подршке куповини домаћих пољопривредних и других производа у супермаркетима, на пијацама, малим трговинама, угоститељским и занатским радњама, и свеукупне подршке домаћој привреди.

[ngg src=“galleries“ ids=“334″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

 
Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: