Српски Покрет Двери - Лого
Search

Непристајање режима на опозиционе захтеве  да се бар шест месеци пре заказаних избора обустави политичка контрола и злоупотреба медија  и правично регулишу правила изборног процеса, довео је септембра прошле године до одлуке о бојкоту предстојећих избора на свим нивоима. Највећа опозиционе групација – Савез за Србију око кога су се окупиле бројне друге политичке и грађанске организације 15.септембра прогласила је БОЈКОТ.  Демократски избори у условима заробљене државе и окупираних медија нису могући. Како би пред представницима међународне јавности одржала привид демократије, власт је изборни цензус спустила на 3%. Фасада демократије а ни корупција опозиције да на изборе изађе није могла  да сакрије природу  тоталитарне власти  – избори су били  недемократски. 

     Избори су расписани 4. марта у условима ноторне и непосредне опасности од пандемије КОВИД 19.  Након противуставно уведеног ванредног стања, након свих облика тоталитарне репресије и иживљавања СНС Картела и њиховог Вође над грађанима Србије, након фингиране победе над „корона“ вирусом, као и  након post festum  и противуставне измене изборних закона избори у окупираној Србији постали су и неуставни.

Други талас  „короне“ сада је постао стварност, са високим бројем оболелих и новим жртвама. И поред тога извесно је да ће се избори одржати и по цену огромног броја новозаражених и великог ризика од ширења заразе.  Картел не занима здравље грађана Србије. Занимају их гласови  уцењених и обманутих гласача. Изборна места постаће епидемијске темпиране бомбе и због тога су избори сада не само недемократски, противуставни већ и здравствено високо ризични.

Ради се о још једној фикцији демократије којом власт, заједно са својом исфабрикованом опозицијом која и на овакве изборе излази, жели још један мандат за коначни обрачун са јавним интересом државе Србије и њених грађана. Стога су ови избори правно инвалидни, они ни правно ни легитимно у условима аутократије не постоје, а „што се грбо роди, време не исправи“.

У последњих недељу дана СП Двери је имао више од 40 акција у кампањи бојкота  у више од 30 градова и општина Србије. Грађани Србије знају да је бојкот лажних избора једино средство борбе за демократију на које режимски КАРТЕЛ нема одговор. 

Грађани су за нас имали бројна питања. Да ли изаћи и прецртати гласачки листић, како проверити да ли неко гласао уместо вас, има ли умрлих на бирачким списковима? Ово су одговори на најчешћа од бројних питања грађана.

ПИТАЊЕ: Да ли је ипак на изборе боље изаћи и прецртати све понуђене изборне листе, или можда уписати на листић реч бојкот, да би се спречила изборна крађа?

На жалост, тако је крађу немогуће спречити. Бојкот подразумева да 21. јуна грађани остану код својих кућа. Није циљ бојкота да грађани изађу на изборе и да прецртавањем листића покажу шта мисле о власти и о фабрикованој фасадној опозицији. Циљ бојкота је делегитимизација парламента, владе и свих одлука коју власт створена на инвалидним изборима буде донела. Укључујући и све одлуке о „коначном решењу питања Косова и Метохије“. Резултати избора су сада већ познати, питање је само којој од листа тзв. опозиције ће режим омогућити да пређе цензус. 

Даље, избори су и здравствено небезбедни. Више од 6,7 милиона уписаних грађана на 8300 бирачких места које је прогласио РИК, 30 бирачких места у заводским установама (затворима) као и сада непознат број биралишта у српским конзулатима где треба да гласа 1.700.000 припадника српске дијаспоре, биће не само ново жариште епидемије, већ и жариште нове пљачке од стране СНС Картела. 

Дакле, нема изласка на лажне изборе, они не постоје. То је и разлог због кога представници опозиције која бојкотује лажне изборе не контролише , а због пандемије ће и страни посматрачи изборног процеса (OSCE/ODIHR) доћи у минималном броју. То су лидерима Савеза за Србију у прошлонељеном разговору потврдили и известиоци Европског парламента. 

Још један од разлога да останете код куће је и резервоар од милион гласова гласача који de facto не постоје. У земљи са седам милиона грађана уписано је више од 6,7 милиона гласача. Поред тога, бројне манипулације са гласовима српских грађана у дијаспори, којима није омогућено да гласају електронским путем још су један разлог да се избори бојкотују. Дописивање на гласачком листићу  речи бојкот, или било ког другог знака, по закону не чини листић неважећим, уколико се може утврдити за кога је гласано.

ПИТАЊЕ: Може ли се изаћи на локалне изборе (конкретно у Шапцу) а бојкотовати парламентарни или покрајински избори?

Одговор је исти – селективног бојкота нема. Добијени гласачки листићи морају се предати а и празни и прецртани листићи су практично подложни злоупотреби и њима се практично даје глас изборној листи бр. 1.

ПИТАЊЕ: Како проверити јесу ли преминули сродници и пријатељи на бирачким списковима?

То се веома лако може утврдити на сајту РИК електронском провером бирачког списка а  на основу ЈМБГ лица за које се провера тражи.

ПИТАЊЕ: Како проверити да ли је неко гласао уместо грађанина који је изборе бојкотовао?

Процедура је компликована а и поред обећања председника РИК-а из децембра 2019.год. ни сада нема могућности за електронски увид у скенирани бирачки списак и проверу потписа крај имена. Тог одговора нема ни у Водичу за гласање. Грађанин има законско право да провери да ли је неко гласао у његово или у име преминуле особе. Могуће је послати електронски Захтев за остваривање права у вези са обрадом података о личности, међутим РИК није обавезан да на електронски захтев одговори. Захтев се може предати лично или послати поштом а рок за одговор је 30 дана, након чега је РИК у обавези да подносиоцу захтева достави копију извода из бирачког списка. У случају ћутања РИК-а захтев се подноси Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података личности. Уколико, упркос томе што нисте гласали, постоји туђи потпис поред имена, може се поднети кривична пријава против Н.Н. лица.

Да разјаснимо. 

Останите код куће.

Избора нема.

Оно што не постоји не може ни да створи легитимну а ни легалну скупштину, владу ни остале органе власти.

Чувајте своје здравље а БОЈКОТОМ сачувајте своје гласове.

Прави избори ће доћи.

На њима ће учествовати и права опозиција. Људи који држе дату реч.

Борба је пред нама.

21.јуни је само први дан лета.

Не дозволите да Вас обмањује КАРТЕЛ.

Останите код куће.

БОЈКОТ.

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: