Српски Покрет Двери - Лого
Search

Пре пар дана је започета акција Града Суботице где се кренуло у акцију озелењавања јавних површина, вртића и школа у Суботици. Двери здушно подржавају саму акцију озелењавања јер сматрамо да је нарушено здрављe грађана Суботице између осталог и због недостатка чистог ваздуха, а зеленило може допринети да ce поправи квалитет ваздуха. Веома битна је и садња ветрозаштитних појасева на свим локалним путевима, као и на државним површинама које се не одржавају а погодне су за садњу.

         Сама акција, по нама са правне стране има доста недостатака. Као прво, град, односно Секретаријат за заштиту животне средине је требао да направи план пошумљавања Суботице у наредном периоду, годину, две, пет, и да се садња одвија плански, на којим површинама ће се садити?, као и које саднице садимо на одређеној површини. Ако у буџету града нису предвиђена средстава за садњу, тада град расписује јавни позив да се пријаве друштвено одговорне компаније које би својим донацијама помогле да се садња одвија по плану. Друштвено одговорне компаније које послују на територији града Суботице могу да своју друштвену одговорност искажу на више начина. Први и најважнији начин је да се у својој производњи коју обављају на територији града придржавају Закона и да не не употребљавају средстава која нису законом дозвољена, да управљање отпадом врше по највишим стандардима. Да не загађују ваздух, воду, земљиште у свом производном циклусу. Свој допринос чистијем ваздуху у граду могу дати и у оваквим акцијама где би се пријавили за донацију у складу са својим могућностима, а све би се одвијало под контролом стручних лица из Градске управе.

На овај начин како је то учинила градска власт, по обичају нетранспарентно, по кулоарима склопљеним договорима, можемо сазнати да се појавио донатор “Горански расадник” који је под ко зна каквим околностима одлучио да донира граду 1200 садница. Неприхватљив је овакав начин функционисања Градске куће у осмишљавању неких акција. Посебно ако при самој садњи додамо да је технички директор “Наше радости”, председник одборничке групе СНС -а у скупштини града Суботице, Вељко Војнић, изјавио да се захваљује градоначелнику Стевану Бакићу на “донацији” садница. Још када би грађани имали сазнања колико је и којих садница донирао градоначелник Стеван Бакић…

Српски покрет Двери се залаже за промену система који нажалост функционише већ 30 година. Јер кад успоставимо систем, тада ће на једном оваквом примеру садње постојати план садње садница, координатор акције које је стручно лице, јавни позив за донаторе, списак донатора са износом о величини донације. И све то транспарентно без велике помпе радило би се нешто што је нормално. Резултати би били видљиви у смислу поправљања квалитета ваздуха кроз мониторинг загађења ваздуха града Суботице.

У таквом систему донатори и друштвено одговорне компаније биле би препознате од стране грађана и не би се дешавало то што се и у овом случају десило да се донација приписује неком ко то не заслужује као у овом случају градоначелнику Стевану Бакићу који није донирао саднице већ је то учинио “Горански расадник” …

 

 

ГрО Двери Суботица

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: