Обраћамо се управи града Сремска Митровица, са предлогом да се смањи, на најмању могућу меру, украшавање града које је претходних година било претерано и несразмерно нашим могућностима. Поготово сада, у тренутку када је 200 000 људи у Србији остало без посла у првом таласу пандемије.

     Само у једном сремскомитровачком предузећу, као што је холандска фирма „Вахали“, због смањеног обима посла током пандемије, без прихода је остало 200 радника, а на граници сиромаштва у Србији живи 1,8 милиона становника, тј. сваки четврти грађанин је сиромашан.

Оволико кићење града, у оваквој ситуацији је неодговорно и расипничко. Колико кошта да град бљешти? Не штеди се у набавци новогодишње расвете и украса, као и у њиховом одржавању. Колики је буџет за празничну декорацију и коме је то плаћено? Због чега се разбацује новцем грађана?

Треба утврдити шта је интерес, а шта циљ руководства овог града. Да ли је то лажни луксуз, сјај и расипање? Добар домаћин прво намири основне потребе својих укућана, а тек онда долази кићење.

Присутна је огромна стрепња од неизвесности. Осим бојазни од болести, присутан је и страх од губитка посла и онога шта следи после пандемије. Скоро половина породица са децом током пандемије короне суочила се са падом месечних примања од 30%, по истраживањима дечијег фонда УН.

И сам председник Републике је изјавио да нам је привреда у катастрофалном стању, званично смо проглашени за најсиромашнију земљу Европе, по подацима Републичког завода за статистику. Када болест хара, неодговорно је, неукусно и дегутантно, толико се китити. Све док нам се деца лече СМС порукама и док и једно дете у нашем крају живи без огрева и без основних средстава за живот.

Морамо почети живети у истини, која се коси са свим лажним вредностима и учењима, живети живот достојан човеку. Требало би да радимо оно што волимо, продајемо тај рад и живимо од њега, а да притом одговорно и рационално располажемо тим средствима, а не да нам се продаје „шарена лажа“.

Предлажемо да новац који се употреби за прекомерно украшавање града се расподели младим породицама са децом где су неки од чланова без посла да би сви у нашој општини живели живот достојан човека.

 

Адријана Гаврић

Члан Савета жена Двери и ГрО Двери Сремска Митровица

Фото: озон.рс