У руском Центру за науку и културу „Руски дом у Београду“ 6. децембра је одржана конференција „Београдски дијалог – за конструктивне односе са Русијом и признање воље народа Крима“. У раду конференције је учествовала велика делегација из Руске Федрерације на челу са г. Георгијем Мурадовим, председником сталног Представништва Крима при председнику Руске Федерације. Делегацију су чинили и представници кримског парламента и владе, сенатори и посланици Државне думе са Крима, као и представници националних заједница полуострва.

Поред тога, учешће у Београдском дијалогу су узели и представници десетак страних земаља из Немачке, Словачке, Италије, Грчке, Бугарске, Јерменије,Финске и др.

Као резултат конференције, усвојена је резолуција у прилог „слободном демократском избору који је направио кримски народ“.

„Позивамо све европске земље да започну конструктиван дијалог у циљу враћања мира и спокоја у Европи и да у ту сврху подрже нову паневропску конференцију о безбедности и сарадњи на континенту“, наводи се у резолуцији.

Током конференције Бошко Обрадовић и Драгана Трифковић су примили одликовања за учвршћивање међународних веза Републике Крим.

 

Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије и председник Савета за спољне послове Српског покрета Двери говорила је на конференцији на тему: Неопходност изградње новог система безбедности у Европи са учешћем Русије.

У склопу посете делегација Руске Федерације је одржала састанак са функционерима Српског покрета Двери у Скупштини Србије.

Током овог сусрета договорени су даљи кораци у сарадњи на развоју међусобних односа Србије и Русије, посебно Републике Крим.

 

„Европа нема интерес да се конфронтира са Русијом, напротив, постоји низ тема око којих се најближе може сарађивати, посебно у сфери економије и енергетике, што данас препознају бројни европски политичари и привредници који се залажу за прекид санкција према Руској федерацији“, рекао је Обрадовић.

Он је изразио пуну подршку територијалном интегритету Русије јер, према његовој оцени, „нема сумње да је Крим део Русије“, као што је Косово и Метохија део Србије.

„Настављамо наше пријатељство са драгим гостима и сигуран сам да ће наша сарадња само напредовати“, рекао је Обрадовић.

 

Драгана Трифковић, члан Председништва Двери и директор Центра за геостратешке студије

 

Извор: Центар за геостратешке студије