Српски Покрет Двери - Лого
Search
Boško Obradović: Evo zašto ovi moraju da odu, a oni ne smeju da se vrate

Dokazi o povezanosti Aleksandra Vučića sa bivšom vlašću DS i zajedničkoj umešanosti u kriminal.

Osnovni problem našeg društva i države je organizovani kriminal i korupcija u vrhu vlasti. Ako zaustavimo krađu – imaćemo mnogo više novca u budžetu za sve važne narodne potrebe. Bez obzira na personalne smene vlasti, politička mafija ostaje nedodirljiva i korumpirani sistem opstaje i nastavlja da pljačka ovaj narod.


Zato je Srpski pokret Dveri ušao u predizbornu saradnju sa Pokretom „Dosta je biloˮ na gradskim izborima u Beogradu, jer delimo potpuno isti stav po ovom pitanju, oličen u našem zajedničkom sloganu: „Da ovi odu, a da se oni ne vrateˮ. To u praksi znači da nema razlike u funkcionisanju vlasti i pljačke naroda i države između sadašnje i bivše vlasti.


Mi o tome intenzivno govorimo u Narodnoj skupštini već punih godinu dana koliko traje najveća afera u novijoj političkoj istoriji Srbije koju smo nazvali „Dveriliksˮ, kroz koju iznosimo saznanja Antikorupcijskog tima Dveri.


Naime, mi tvrdimo da postoji direktna sprega između sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nekadašnje vlasti Demokratske stranke i da ona potiče još iz vremena kada je Vučić bio radikal.


Veza između Vučića i tadašnjeg vrha vlasti DS bio je Miki Rakić, šef kabineta Borisa Tadića i koordinator svih tajnih službi bezbednosti u to vreme. Njihova zajednička ideja bila je da se u Srbiji napravi dvopartijski sistem i da se na vlasti smenjuju dve velike stranke DS i SNS, koja će nastati iz rasturanja tada najveće opozicione stranke SRS.


Čitava ideja počiva na dogovoru da smenjivost na vlasti između ove dve najveće stranke podrazumeva zaštitu prethodnih od krivičnog gonjenja za kriminal i korupciju. Najbolji primer za to je „BUS plusˮ sistem u Beogradu, koji je žestoko kritikovan od strane Aleksandra Vučića u kampanji protiv Dragana Đilasa, da bi posle dolaska na vlast SNS u Beogradu isti pljačkaški sistem preuzet od strane Vučićevih kumova i nastavio da radi kao i pre.


Slična ideja javila se i sada pred beogradske izbore kada se želi obnova stare DS i na taj način zaštita postojećeg sistema i odgovornih za lopovluk u slučaju Vučićevog pada.


Da bismo na jednom primeru ukazali na sve ovo, predstavili smo javnosti zapisnik o saslušanju jednog vrhunskog političkog insajdera – Aleksandra Stefanovića, nekada visokog funkcionera SRS, DOS-a i člana SNS, koji govori o povezanosti Aleksandra Vučića sa bivšom vlašću DS i zajedničkoj umešanosti u kriminal.


Kako u svojoj izjavi pred Višim javnim tužilaštvom u Smederevu dana 30. januara ove godine svedoči Aleksandar Stefanović, Aleksandar Vučić mu je 7. novembra 2007. godine jednim telefonskim pozivom omogućio dobijanje kredita kod „Metals banke“ u Novom Sadu u iznosu od ukupno 187 miliona dinara (preko dva miliona i 200.000 evra u to vreme), i to bez ikakvog obezbeđenja ovih kredita.


Kako stoji u ovom zapisniku iz Tužilaštva, Aleksandar Stefanović je tražio od Aleksandra Vučića da mu vrati dug iz ranijeg zajedničkog perioda u SRS, a ovaj je to učinio tako što je jednim telefonskim pozivom omogućio dobijanje kredita kod domaće banke pod direktnom kontrolom tadašnje vlasti DS, uz uslov da Stefanović promeni iskaz u jednom sudskom postupku.


Iz ovoga možemo zaključiti da je Vučić imao otvorenu liniju sa vrhom DS preko Mikija Rakića i da su mu na raspolaganju stajala velika novčana sredstva tadašnje vlasti za privatne i stranačke potrebe. Međutim, ključno je da ovim Stefanović priznaje učinjeno zajedničko krivično delo sa Vučićem. 


U svojoj izjavi Aleksandar Stefanović opisuje ceo slučaj: kako ga je Vučić poslao da svoj dug naplati preko bespovratnog kredita koji će dobiti u Žutoj „Metals banci“ u Novom Sadu, kako su ga tamo sačekali kontrovezni biznismen blizak svim vlastima i sadašnji svedok-saradnik u slučaju „Šarić“ Mile Jerković, kao i Jorgovanka Tabaković, tada visoki funkcioner SRS, a danas zamenik predsednika SNS i guverner Narodne banke Srbije, kako je uz njihovo posredovanje kredit odmah dobio bez ikakvog obezbeđenja, kako je od tog kredita kupio jedno preduzeće u Smederevskoj Palanci koje je kasnje završilo u stečaju i kako ova banka nikada nije potraživala vraćanje datih kredita.


Pozivamo sve nadležne državne institucije da se ovaj slučaj kriminala u vrhu bivše vlasti hitno istraži i da ukoliko je ovo tačno predsednik Aleksandar Vučić odmah podnese neopozivu ostavku. U suprotnom, tražimo odgovornost onoga ko je lažno svedočio.


Ovaj slučaj pred Tužilaštvom jednostavno ne sme da ostane na ovome. Ako je ovo istina, imamo jasne dokaze kako funkcioniše politička mafija u Srbiji, kako vodeći opozicionar sarađuje sa vlašću i biva finansiran od iste, kako posle smene vlasti niko odgovoran za pljačku naroda i države do dana današnjeg nije krivično gonjen i nije završio u zatvoru.


Napominjemo da će zbog svega ovoga kada Dveri dođu na vlast svi državni službenici koji su učestvovali ili sada učestvuju u protivzakonitim radnjama i sprečavanju krivičnog gonjenja odgovornih za lopovluk za to morati i sami da odgovaraju.


Koje su danas garancije biračima u Beogradu pred gradske izbore da Aleksandar Vučić ponovo nema dogovor sa predstavnicima bivše vlasti? Šta ako iza ideje obnove stare Demokratske stranke stoji dogovor sa Vučićem kako posle njegovog pada sa vlasti opet niko ne bi odgovarao za kriminal SNS u poslednjih šest godina? Kako će predstavnici DS iz sadašnje opozicije (Tadić, Šutanovac, Đilas…) da smene predstavnike DS u sadašnjoj vlasti (Vesić, Mali, Trivan, Nebojša Krstić…)?


Kako će Aleksandar Vučić da privede pravdi „žute lopoveˮ iz bivše vlasti kada su ga oni finansirali preko domaćih banaka dok je bio u opoziciji? Da li je sada konačno jasno zašto za ovih šest godina vladavine Aleksadra Vučića i SNS niti jedan od vodećih predstavnika bivše vlasti DS nije završio u zatvoru? I zašto ovi moraju da odu, a oni da se ne vrate!

 


Autor je narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: