Српски Покрет Двери - Лого
Search
Boško Obradović: Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću

O ljubitelji dijaloga, o naprednjaci, o licemeri…

Još od stvaranja SNS, a posebno od trenutka briselskog čestitanja Tomislavu Nikoliću na pobedi na predsedničkim izborima 2012. tri sata pre zatvaranja birališta – teku Vaše obaveze koje ste preuzeli prema Zapadu da biste došli na vlast. Ni one stare obaveze niste do kraja odradili, a već ste preuzeli nove da biste opstali na vlasti. Vreme je isteklo – obećanja moraju da se ispune što pre.

            U zemlji u kojoj više ne postoji nijedna politička emisija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u kojoj se sučeljavaju vlast i opozicija – bezobrazno je da nam govorite o nekakvom unutrašnjem dijalogu. U državi u kojoj ste Vi lično ukinuli i REM i Agenciju za borbu protiv korupcije, kastrirali zaštitnika građana i odrubili glavu predsedniku Nacionalnog prosvetnog saveta jer je mislio njome – o čemu da pričamo? U političkom sistemu u kome je jedan čovek predsednik države, predsednik najveće vladajuće stranke, koordinator svih tajnih službi bezbednosti i predsednik Demografskog saveta koji se nikada nije sastao, dok u slobodno vreme obavlja i posao predsednika Vlade – ko može da poveruje u Vaše iskrene namere da o bilo čemu sa bilo kim vodite dijalog?

U trenutku dok nas gledate u oči i bezočno lažete da nikada nismo bolje živeli – šta mislite da o tome povedemo unutrašnji dijalog? Što nije bilo unutrašnjeg dijaloga o poštenim i fer izbornim uslovima, ili o ravnopravnom medijskom tretmanu svih izbornih učesnika na prethodnim izborima? Što pet godina niste izašli ni na jedan direktan TV duel sa nekim iz opozicije kad ste tako veliki ljubitelj dijaloga? Što Vaša Vlada nikada ne dolazi u Narodnu skupštinu da odgovara na poslanička pitanja, niti Vaši ministri tromesečno podnose izveštaj o svom radu i dolaze da ga brane pred nadležnim skupštinskim odborima? Što za proteklih godinu dana novog skupštinskog saziva Vaš predsednik Narodne skupštine Maja Gojković nije zakazala niti jednu posebnu sednicu na aktuelnu temu, iako je samo poslanička grupa Dveri predložila 10 takvih tema, a predsednik Skupštine je po Poslovniku o radu NS RS bio obavezan da zakaže najmanje jednu mesečno? Gde je tu bila ta velika ljubav prema dijalogu koja Vas je sada najedanput obuzela, o predsedniče SNS?

            Ne znam zašto – kad se već u Vama naglo probudila ljubav prema dijalogu – ne bismo otvorili i temu Republike Srpske Krajine, Jasenovca i Jadovna? Ili statusa Srba u Crnoj Gori i drugim bivšim jugoslovenskim republikama i okolnim državama? Ima tu i drugih sjajnih tema za unutrašnji dijalog: Vaše katastrofalno subvencionisanje stranih firmi, zelenašenje bankarskih derikoža, prodaja zemlje strancima, propadanje srpskog sela i poljoprivrede ili odlazak mladih iz zemlje (poznatiji pod nazivom: „Srbija nema dece ni za mirˮ). A da ne govorimo o tako važnim temama za unutrašnji dijalog prve vrste, poput slučaja „Savamalaˮ, kriminala i korupcije u vrhu SNS ili ličnog bogaćenja Vašeg najbližeg okruženja. 

            Verujte da niko ne gaji ni trunčicu sumnje o čemu se zapravo ovde radi. Nema ova Vaša inicijativa nikakve veze ni sa dijalogom ni sa Kosovom i Metohijom. Vi jednostavno imate zadatak koji ste dobili od zapadnih centara moći. Da biste došli na vlast morali ste da obećate i da ispunite potpisivanje antiustavnih tzv. briselskih sporazuma kojim je uspostavljena granica sa KiM, a srpske državne institucije policije i sudstva ukinute na jednom delu naše državne teritorije. Da biste opstali na vlasti sada ste dobili novi zadatak: otvaranje tzv. unutrašnjeg dijaloga u Srbiji u pravcu priznanja nezavisnosti Kosova. Ovo Vam odgovara jer ćete na ovaj način obaviti i medijsko prepariranje javnosti i obezbediti sebi saučesnike za konačnu predaju Kosova i Metohije. Da se Srbi ne dosete…
Ako se jedino Vama u Srbiji žuri da se završi sa KiM – onda je jasno da Vi radite za interese EU, SAD i NATO kojima se zapravo žuri, a ne za Srbiju. Dosta nam je i Vas, i Vaše zapadnjačke protestantske etike, i izdaje. Nema Srbija više dece za ovoliku laž, lopovluk, foliranje i veleizdaju.

A što se tiče dijaloga – tu sam, uvek spreman. Očekujem Vas svako veče na RTS-u, uživo. Kao što ste obećali. Eto prilike za dijalog. Dosta ste, kao ministar Vulin, vodili dijaloge sa samim sobom na svim našim velikim televizijama. Vreme je za pravi dijalog i sučeljavanje različitih mišljenja. To nije ono kad organizujete Ivicu Dačića, Jelenu Milić, Sonju Liht i ponekog kupljenog glumca i akademika da Vam pevaju prateće vokale. To je ono što ne volite: kad neko ima drugačije mišljenje od Vas i ne plaši se da ga kaže, kad misli svojom, a ne Vašom glavom, kad nije bedna slina nego slobodna ličnost. To je ono kao kad ste samo jednom došli u Narodnu skupštinu pa vrteli glavom i skakali sa stolice jer Vam se neko prvi put otvoreno suprotstavio i više nikada niste dolazili? Hoćemo li tako da se pogledamo u oči, predsedniče, jer Vam na kanabe sigurno neću dolaziti kao Čeda, Čanak i Šešelj? Ili je sve ovo samo još jedna Vaša medijska predstava, pa samo tražite nove učesnike za novi rijaliti šou na PINK televiziji?


Autor je narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: