Невероватне ствари се дешавају у Новом Саду у последње време. Град Нови Сад, с једне стране не зна шта ће са вишком земљишта које има, па је почео да га поклања, а са друге стране га „отима“ од Дунава и планира да гради вишеспратнице на насипима предвиђеним за одбрану од поплава.

Чоколада је постала изгледа нова уносна врста бизниса по систему – даш све а не добијеш ништа. То је нови вид бизниса представљен од СНС пред наступајуће изборе у њиховој режији, а који у потпуности прати редослед досадашњих „успешних“ пројеката сличног типа („Делфи“, „Лир“, и друге). 

Наиме, град је претходно поклонио држави за ову намену земљиште од 13 026 квм код Каћке петље, а она је укупно, са њим поклонила 20 900 квм (вредности око 2,19 милиона евра) швајцарској фирми „Бери Калебо“. И то није све! Држава се уговором обавезала да ће овој компанији исплатити 12 милиона евра државне помоћи за изградњу фабрике и куповину машина и опреме. Још феноменалнија је условљеност у запошљавању по принципу „колико пара толико музике“. „Бери Калебо“ ће тачно запошљавати онолико радника колико се, у одређеним интервалима исплате помоћи, тај новац буде уливао у фабрику. Тако ће у прве две године бити запослено деветоро – да видите добро – 9 радника, а обимније запошљавање од  чак 67 радника ће доћи тек крајем 2022. и 2023. године.

Како се из горе наведеног види, држава ће изгледа по сваком раднику овој фирми платити око 120 000 евра, што је незабележен пример квалитетног улагања за добробит државе (читај странке), јер овде ће бити за неколико година запослено невероватних 100 радника, што ће за Нови Сад, Покрајину, па можда и Републику бити невероватан замајац у економском развоју, а можда и покретач за цео регион и шире…

Шалу на страну, али читајући делове овог уговора, које као да је писао неко ко се шали са грађанима или се благо речено подсмева здравом разуму сваког лаика на ову тему, поставља се једно питање:

Ко се са ким и како договарао и ко ће на крају извући крајњу добит из свега овога? Јасно је да грађани Новог Сада неће, јер њих нико ништа већ одавно не пита у овим „транге франге“ подухватима и галиматијасима које спроводи актуелна власт.

Нити ће се запосленост у Новом Саду повећати због ове фабрике, нити ће се буџет Града повећати, нити ће се повећати наталитет, нити ће мање људи одлазити на рад у иностранство.

Једино што ће нечији приватни џепови бити пунији пара и што ће странка на власти обезбедити додатни капитал за намиривање своје машинерије у својим предизборним активностима.

Предводник ове игре са фабриком са виртуелним радницима је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Човек невероватних инвеститорских подухвата, који толико воли Нови Сад да је решио да сруши стари и подигне нови Нови Сад, па макар био и на води…

Због катастрофалне политике коју у граду Новом Саду води испред СНС, градоначелник Новог Сада треба да поднесе оставку.

 

Ивана Стојановић

Председник ГрО Двери Нови Сад

 

Фото:021.рс