Дана 15. новембра 2009. године у 95. години живота упокојио се у Господу Патријарх Српски ПАВЛЕ. Тога дана у потпуности се остварила изјава коју нам је Патријарх оставио а која гласи: „Кад си се ти родио, сви су се радовали, ти си плакао. Потруди се да свој живот водиш тако да када је крај, да ти се радујеш, а сви да плачу, тј. да плачу што такав човек одлази.“

     О патријарху Павлу најбоље је рекао његов народ који је сатима стрпљиво чекао да му ода пошту, а ова фотографија говори више од хиљаду речи.

Оволики одзив и оволика туга која се излила по улицама Београда и скоро свих српских домова био и спонтани вапај душе овог народа због губитка ослонца  и неприкосновеног националног ауторитета. Вест о упокојењу патријарха Павла за нас Србе је било изненађење, додуше нас Србе изненади и снег који падне у јануару, па није ни мало случајно што смо се тога дана питали зар је могуће да се наш Патријарх упокоји у 95 години.

Поред слике која говори више од хиљаду речи, о Патријарху Павлу можда нам је најбоље дочарао српски песник и књижевник Матија Бећковић који каже: “Нико није тише говорио а да се даље чуо; нико с мање речи није рекао више, нико није лакше ходио земљом а да је остављао дубље трагове; нико није био мањег раста а да се видео с веће даљине! Отуда, ни више људи ни веће тишине него на његовом погребу!”

Један од Часописа Двери Српске из из 2007. године  у  целости је посвећен Патријарху Српском Павлу. (окачити на сајт ако може)

Најдужи интервју Патријарх Павле управо је дао Дверима а ти одговори су данас више него актуелни и могу да нам користе као пут спасења и да нам отворе видике како не би лутали као гуске кроз маглу.

Колико је Патријарх Павле ценио то што раде Двери, најбоље говори додељена грамата из 2009. године:

 

ПРИЗНАЊЕ ПОВОДОМ 10 ГОДИНА ДВЕРИ

ПАВЛЕ

БОЖИЈОМ МИЛОШЋУ ПРАВОСЛАВНИ АРХИЕПИСКОП ПЕЋКИ, МИТРОПОЛИТ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКИ И ПАТРИЈАРХ СРПСКИ

На предлог надлежног пароха и духовника при храму Светог Саве, главног уредника „Православља“, часописа СПЦ, протојереја-ставрофора Миодрага Поповића, а поводом десетогодишњице од оснивања,

одликује овом граматом

СРПСКИ САБОР ДВЕРИ

 

За показану несебичну љубав и ревност према Српској православној цркви,

посебно на уложеном вишегодишњем труду и значајном доприносу у очувању српског националног идентитета

и на свакодневном сведочењу истинских вредности наше Православне вере.

Свим члановима и сарадницима Српског сабора Двери желимо од Господа и Спаса нашега Исуса Христа и Пресвете Богородице свако истинско добро и успех у даљем раду.

Дано у првопрестолном граду Београду,
О Савиндану, 27. јануара 2009. године АЕМ бр. 111/09

С благословом,
АЕМ и Патријарх Српски
ПАВЛЕ

Љубав према Српској православној цркви, очување српског националног идентитета, свакодневно сведочење правих вредности, вера Православна, то су темељи на којима стоји Српски покрет Двери и које нам је Граматом уградио и потврдио Патријарх Српски ПАВЛЕ 2009. год. Свима вама којима су прихватљиви ови ови темељни принципи место је у Дверима и добродошли сте да заједно препородимо наш народ, да се боримо за морално и духовно снажно друштво, ослоњено на породицу, веру традицију морал и поштење. Да се изборимо за систем смењиве власти и јаких институција и да вратимо достојанство и слободу. Не сумњајући да телевизије са националном фрекфенцијом већ имају добро осмишљен и богат програм, специјалне емисије (на којем им унапред честитамо) којим ће на најбољи могући начин млађим генерацијама преставити лик и дело Патријарха Павла, вероватно указати на његове ставов о Косову и Меохији и брадити друга питања и занимљивости. Чланови и симпатизери Општинског одбор Двери Нови Београд дају свој мали допринос и подсећају на азбучник изјава анегдота дела и занимљивости Патријарха Павла које нам мог помоћи у свакодневном животу  раду.

 

АЗБУЧНИК ПАТРИЈАРХА ПАВЛА

-А-

 1. Једном је патријарх ишао негде Авионом. Када су се нашли над морем, авион је ушао у зону турбуленције и било је труцкања.Млади архијереј који је седео поред патријарха питао га је шта он мисли о томе ако се авион сада сруши, на шта је он без збуњености одговорио: “У односу на себе, примићу то као акт праведности, јер сам у животу појео толико риба да би сада било чудно када оне мене сада не би појеле.”
 2. Патријарх Павле за свога живота одлазио је више пута у САД 1992, 1996, 1998, 1999 и 2001. године, а први пут његова нога на тло Америке крочила је 24. априла 1990. године када је на позив Мирослава Мајкла Ђорђевића, оснивача Конгреса српског уједињења дошао у Вашингтон и у америчком Конгресу говорио о Косову и Метохији као српском вековном огњишту, баш као прави лобиста за српске интересе.

-Б-

 1. Суштина Брака, али и дужност супружника, јесте да иза себе оставе потомство. Богу су мили они који узајамну љубав и склад преносе на децу. И она ће на своју. То је велика обавеза од које многи беже – говорио је својевремено мудри патријарх.
 2. Ако је Бог са тобом – чега се бојиш, ако није – чему се надаш.
 3. Позвани смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке.
 4. Прва наша мисао, на почетку сваког новог дана и на почетку сваког нашег рада, нека буде мисо о Богу. И прва наша реч, на почетку сваког новог дана и сваког нашег рада нека буде реч у славу и хвалу Њему, једноме у Тројици Богу: Оцу, Сину и Духу Светоме.
 5. Човеку је све што има даровано добротом Божјом.
 6. Кад је фотограф Вићан Вићановић пожелео да фотографише патријарха Павла, обратио му се речима: “Ваша светлости (уместо Ваша светости), на шта му је патријарх врцаво одговорио: “Кад сам већ светлост, шта ће ти Блиц”?

-В-

 1. „Србинова Вера је Православна, у Свето Тројство Оца и Сина и Светога Духа, Амин.“
 2. Хришћани не могу имати ни другу Веру, нити другу меру до веру у Христа и Христа као меру.
 3. Показати Веру своју и речима кад је време и кад је прилика,али је показати и својим делима,а за то је увек време и прилика.
 4. Време је једно трајање које има прошлост, садашњост и будућност. Али прошлости као времена нема. Има остатака од прошлости. Будућности такође нема, она ће бити. А шта има? Има само садашњост. Та категорија времена не односи се на Бога. На Њега се односи вечност. А вечност је стална садашњост. Нема ни прошлости ни будућности.“

-Г-

 1. Када је сујета присутна онда долази до Гордости, свађе – обавезно погледати опширније Најдужи интервју Патријарх Павле 12:22 до 16:57 мин.

-Д-

 1. „Има велике сиротиње међу нашом Децом, којој, сем пара, родитељи нису могли ништа дати”
 2. Ако ми Духовно будемо знали, ко смо и шта смо на овом свету, опстаћемо.
 3. „Ако је Христос могао да ради као Дрводеља, зар ја не могу да радим све послове који су потребни? Не понижава човека рад, него рђав живот, грех.“
 4. „Нема човека без греха, нити без Доброг дела.“

-З-

 1. „Не бранимо се од туђег Зла, злом у себи.“
 2. Не заборавимо никада да је Зло увек кратког века и само наизглед успешно и блиставо. Зато на злу, лукавству, превари, не треба заснивати ништа, поготово не живот.“
 3. Загрљај је прекрасан дар. Једна величина одговара свима.
 4. Кад је на једном пријему бивши амбасадор САД Ворен Зимерман питао патријарха Павла шта може да учини за СПЦ, патријарх му је одговорио:”Само немојте да нам одмажете, на тај начин ћете нам помоћи.”

-И-

 1. Научни рад о 44. поглавару СПЦ и његовом односу према Исламу и муслиманима написао је шеф кабинета садашњег патријарха Иринеја ђакон др Александар Прашчевић “ Патријарх Павле о исламу и муслиманима“

-Ј-

 1. Многи из врха СПЦ ових дана, док је владика Јоаникије био утамничен, сетили су се да је патријарх Павле 2009. године, само неколико дана пред смрт, рекао да се нада да ће на чело СПЦ једног дана доћи управо Јоаникије.Према сведочењима, када је епископ никшићки дошао да посети већ веома болесног патријарха Павла, није скривао своју тугу што види да је крај његовог овоземаљског живота веома близу Неки желе моју столицу, неки јој се надају, а ти само желиш да послужим још цркви српској. Дао Бог да те удостоји да седнеш на престо Српске православне цркве – рекао је тада патријарх из болничке постеље, а на те речи Јоаникије је заплакао, сведоче многи из СПЦ.

-К-

 1. Решење за Косово: погледати опширније Најдужи интервју Патријарх Павле 17:00 до 20:40 мин.
 2. Упитан да ли је Косово дефинитивно изгубљено за Србију, Партијарх Павле је одговорио питањем: „Преживели смо 500 година отоманске окупације зашто не би и сада?“
 3. Излазећи из Патријаршије, упитао је свог пратиоца: ”Чија су то толика луксузна Кола паркирана? Наших владика. Дошли су њима на Сабор”, одговорио је пратилац. “О, Бог их видео! Шта ли би тек возили да нису дали завет скромности?!” духовито је прокоментарисао господин Павле.

-Љ-

 1. Љубав је највиша врлина. Све што човек дели са другима смањује се, осим љубави. Што је више дајете, више је имате“.
 2. Када би се сви држали љубави, ова земља би била рај. Али кад би се сви држали бар оног што је мало мање од љубави – јер, љубав је веза савршенства – када би се макар држали принципа „што желите себи, то чините другима; што не желите себи, то не чините другима“, онда би земља, ако не би постала баш рај, била близу раја“.
 3. „Обавезни смо и у најтежој ситуацији да поступамо као Људи и нема тог интереса, ни националног ни појединачног, који би нам могао бити изговор да будемо нељуди.“

-М-

 1. Патријарх је говорио да је добро обраћати се Господу од срца и кратким Молитвама у свакој прилици и послу, у почетку са: „Боже, помози! Господе, благослови!“, а на крају са: „Слава ти, Господе! Благодарим ти, Боже!“
 2. Молитва је просвећење ума, секира очајању, разбијање туге, рађање наде, ублажавање гнева, заступница свих којима се суди, радост оних који су у тамници, спасење онима који гину – говорио је патријарх.
 3. Храмови из којих се узносе Молитве, веза су човекова са Царством небеским.“
 4. Сестра од тетке Агица, коју је често посећивао, задиркивала га је:„Какав си ти патријарх кад имаш само једну Мантију?“ На то ће новоизабрани патријарх: „Шта ће ми више, не могу две одједном да обучем!“
 5. Патријарх српски Павле изјавио је да је од југословенског председника Слободана Милошевића недавно затражио да поднесе оставку да би земља могла да изађе из ћорсокака,председник Југославије мора да поднесе оставку и позвао опозиционе партије да окончају своје сукобе и да се заложе за прелазну владу.

-Н-

 1. „Чувајте и Непријатеље своје и молите се за њих јер не знају шта раде.“
 2. Чувајмо се од Нељуди, али се још више чувајмо да и ми не постанемо нељуди.

-О-

 1. Патријарх Павле о Олуји: У борби против непријатеља поступати витешки и људски. „Помолимо се за душе наших предака, отаца, мајки, браће, сестара и дечице која у овим несрећама које нас снађоше и сналазе, погинуше од злочинца. Али, са вером да душе њихове су живе и да ће они као живи изаћи пред Бога живога“, поручио је патријарх Павле у обраћању после парастоса. Он је истакао да ће вера сачувати народ у Србији, на Косову и Метохији и свуда у свету.

-П-

 1. Породицу сматрам основом људске заједнице и незаменљивом за духовни развој човека. У породици се чува вера предака, држи се до основних духовних вредности, које нас воде кроз живот; породица је извор љубави, у њој се учимо дужности, жртвовању, заједничком подношењу невоља, као и подели радости.
 2. Породица нам ствара осећање да смо заједно у свему и кад одемо из својих кућа, куда нас живот води. Породица је наша „мала Црква“. Њених светиња и обичаја ко се држи, тај не може залутати у овом отуђеном, испражњеном, посувраћеном свету“, кратко и јасно је објаснио је патријарх.
 3. „Можда је на овом свету неистине, неправде и мржње више, али су истина, Правда и љубав моћније.“
 4. Чувајте образ своје Породице, свог народа и своје вере!
 5. Далеке 1962. године, на захтев неких епископа да им се повећа Плата, ондашњи владика рашко-призренски Павле одговорио је питањем: “А зашто, кад не можемо ни ово што смо имали до сада да потрошимо?”
 6. И себи и другима кажем: мене може да Понижава ко год хоће, ал’ да ме понизи нема човека на овом свету, сем једног, а то сам ја. Кад то зна човек има стабилност“

-Р-

 1. Патријaрх Павле у Републици Српској.
 2. „Да вам Речи буду благе а докази јаки“.

-С-

 1. „Бити Србин значи бити обавезно православац… Србин не може бити атеиста… Србин некрштен не бива“.
 2. Пошто је био познат да иде кроз Патријаршију и гаси Сијалице како се “узалуд не би трошила струја”, једном је ухватио младог чиновника да после радног времена на компјутеру гледа забавне сајтове. Кад је чуо патријархов глас иза леђа, следио се, а Павле му је рекао:”А ти на то трошиш струју?
 3. Смиреност је дакле, браћо и сестре, мајка свију еванђелских врлина, јер се Бог гордима противи, а смиреним даје благодат.
 4. „Човек је, поред ума, обдарен и Срцем, осећањем и вољом као снагом која може да оствари оно што ум и срце нађу да треба. А осим тога, обдарен је још и слободом. Човек може онако како Бог хоће а може и супротно. Јер, што каже наш филозоф Кожа Кнежевић, „човек је биће коме може и Бог да се обрадује, а од кога може и ђаво да се постиди“. Видите колики је то огроман размак! Где ћемо се наћи, зависи од нас.“

-Т-

 1. Ташмајдански парк и овакав споменик говоре нам да наша власт зна како да се на најбољи могући начин одужи највећем српском великану. „Рeмек-дело“ испред Цркве Свeтог Марка сведочи о напредњачком духу, смислу и поштовању према Патријарху Павлу.

-Х-

 1. Један од разлога то што су Хрвати по ко зна који пут блокирали Србију на путу ка ЕУ то што су огорчени јер није успостављен њихов захтев да се иконе и културна блага која припадају СПЦ врате у привремене депое у Хрватској, из СПЦ поручују да о томе могу само да сањају. Наиме, иконе, посуде од племенитих метала, драгоцене одежде и реликвије Српске православне цркве које су током рата из Хрватске донете у Србију и спасене од уништења, на пут у Хрватску ићи ће тек када се тамо врати и протерани српски народ.
 2. Како је говорио патријарх Павле: „Кад се наш народ врати на своја огњишта, вратиће се и његове светиње“, пре тога не, јер ко ће да их чува? Вредне иконе пренете су овамо из срушених и запаљених манастира. Где ће оне бити враћене када српске светиње нису обновљене? Због кога се враћају, када Срба у Хрватској готово да више нема? Благослов за њихово враћање СПЦ сигурно неће дати. Сетите се само и планова Хрвата који су обелодањени пре неколико година, да желе да направе музеје у туристичким центрима као што су Задар и Шибеник и изложбе иконе из уништених српских цркви – каже саговорник из врха СПЦ.
 3. Једна од њих је и чувена анегдота о томе како је патријарх Павле на вечери код тадашњег председника Србије и Црне Горе, Светозара Маровића, на којој је био и Кофи Анан, оставио својим смерним понашањем у неверици ове политичаре. Наиме, током вечере, у време поста, за патријарха су били сервирани риба, хлеб и поврће. Кад је све завршио имао је салвету испред себе на којој је било око двадесетак мрвица. Он је тихо, не обраћајући пажњу на оно што се дешава око њега, сваку мрву покупио и појео. Кад је завршио, упитали су га шта то ради, а он им је овако одговорио: „Не знате ви децо моја шта значи глад и колико је деце широм света гладно, а ми бацамо Хлеб поред стола и у контејнере. Некима оне представљају живот и наду, а ми их се тако лако одричемо. Сетите се сваки пут гладне деце широм Африке и света када видите мрвице поред стола“, рекао је тада патријарх Павле.

-Ц-

 1. У памет сте Браћо Црногорaци
 2. У свештеничким круговима дуго ће се препричавати како је патријарх Павле имао лепе Ципеле – лаке, удобне и беспрекорно сјајне. А иза ових ципела стоји мало необична прича: ципеле, у ствари, некад биле женске чизме – нашао их патријарх, бачене, близу куће своје сестре. Загледао их, превртао, видео да су старе и очуване. После неколико дана у својој малој радионици начинио је себи добре ципеле.

-Ч-

 1. Памтиће га Човечанство. Памтиће његову човечност. Био је светлост и светост.
 2. Човек мора да изабере између вечне пропасти и вечног живота, трећег нема.
 3. Сваки хришћанин треба да буде такав Човек да га се Бог никад не постиди.
 4. Бити Човек у свакој прилици и свакој неприлици, поступати и реаговати на нељудске поступке људски, за то треба огромна снага.“
 5. Сви смо ми људи, треба бити ЧОВЕК!

-Ш-

 1. На обележавању 90 година Церске битке у селу Текеришу, патријарх је служио парастос палим борцима. После смо отишли у Шабац код владике Лаврентија. Кад смо пошли кући настало је невреме. Црни облаци спустили су се до земље. Патријарх се прекрстио и рукама закрстио пут испред нас. До Београда је пут био сув. После смо чули да је село крај Шапца „убио” град – прича нам Вујичић.

 


Родитељи причајте својој деци ко је био Патријарх Павле!


 

ОО Двери Нови Београд

*Извор насловне фотографије: АФП