Српски Покрет Двери - Лого
Search

Ове године навршава се тачно 800 година од када смо у потпуности успоставили самосталну Цркву, суверену краљевину и донели први устав односно Законоправило. Наиме 1221. године у Цркви Св. Спаса у Жичи Свети Сава је крунисао Стефана Првовенчаног за Краља свих србских земаља и приморја, чиме је Србија постала Суверена краљевина, затим је Свети Сава уредио први устав – Законоправило као најбољи начин да се управља и државом и већ тада аутокефалном Црквом.

      Законоправило је имало 70 глава од којих 6 уводних, 44 црквеног права и 20 световног права. Законоправилом Светог Саве била је уређена социјална правда, заштита сиромашних, заштита старих и немоћних људи, заштити удовица, заштита робова, једном речју све оно што је данас остало без заштите. Законоправило има више сачуваних преписа од којих је најстарији Иловички препис настао 1262. године у манастиру Светог Арханђела Михаила на Иловици. Иловички препис су усташе украле 1941. године и крију га и дан данас у Загребу, а наша власт и не помишља да ово културно благо од непроцењиве вредности врати у Србију, јер не разуме да је  Светосавље једини пут нашег спасења, препорода, останка и опстанка на овим просторима.

Један монах је 1221 године знао да само где закон господари може се створити јака држава, где закон господари појединац је стварно заштићен у својим правима, а појединац заштићен у својим правима веран је отаџбини и спреман је да се бори за њу, да је чува и да је брани у сваком погледу.

Дакле Србија је пре 800 година имала модерне, хумане, праведне законе и била правна држава у правом смислу те речи. Усвојила је и прилагодила својим потребама само најбоље делове римског права а судија је био закон који говори, правда је држала земљу и градове, није се гледало ни на баба ни на стричеве већ на правду Бога истинога. Човек је био изнад свега а Бог изнад човека.

Шта имамо данас 2021.године? Једностраначка скупштина конституисана након нелегитимних избора, као гласачка машинерија владајућег режима која усваја законе који се пишу у страним амбасадама. На састанку групе за припрему новог скандалозног закона о парничном поступку, који је био затворен за српску јавност и српске адвокате, био је присутан службеник Амбасаде Аустрије! Посланици и министри, дошли на позиције вероватно пристанком на Јуткин или Палмин начин одабира, гледају искључиво лични интерес, гласају увек за Владине предлоге закона иако су свесни да тиме наносе ненадокнадиву штету Србији и Српском народу. Таква скупштина дрзнула се да разматра и промену Устава по хитном поступку без икаквих предлога и образложења и јавних расправа. Нема данас у Србији законитости, нема правне једнакости, воља председника је изнад закона, нема стварне законске заштите. Грађани због тога државу не доживљавају као своју и теже да је напусте. Грађани не осећају солидарност ни праведност, нема правде ни у једном сегменту друштва. Усвајамо само најгора правила из европског законодавства, без икакве расправе и полемике, иако смо свесни да нису у складу са нашим Уставом, моралним вредностима, традицијом и обичајима.

У последњих двадесет година није донет ни један закон, са којим би могли да се похвалимо како пред својим грађанима тако ни пред странцима. У 90 % случајева Влада предлаже законе. Закони се углавном доносе на штету грађана и државе, а у корист криминалаца из страних и домаћих мултинационалних компанија и корпорација, банкарских и других лоби група и фондова, монополиста, великих трговинских ланаца, и других моћника са сумњивим капиталом.

Иако наш устав предвиђа да право предлагања закона има сваки народни посланик, то се веома ретко дешава, јер Пословник о раду Народне Скупштине укинуо је ову могућност и подредио је скупштинској већини да одлучи о којим законима ће се расправљати. То су најбоље осетиле Двери, јер ниједан законски предлог, декларацију ни други акт које су предлагале Двери у Скупштини Србије никада није ни уврштен на дневни ред, а камоли да се о њима расправљало и одлучивало.

Закон је постао заштита за лопове и криминалце. Богати се још више богате на законит начин, а грађани постају све сиромашнији такође на законит начин. Па је тако приватизација у којој су радници опљачкани и остали без посла у складу са законом, цена од три евра за три шећеране је у складу са законом, јавне набвке где послове добијају једни те исти је регулисана законом. Јавни извршитељи нас пљачкају у складу са законом, камата која нам је често дупло већа од главнице је по закону. Банке нам деру кожу на законит начин. Приватни факултети у којима се штанцују дипломе и докторати основани су на законит начин. Промениће се закон о рударству само да би се удовољило компанији Рио тинто  да се стотине милиона тона отровног отпада складишти у Србији и тако отрује и загади читава Србија. Председник Србије нас убеђује да нам је боља рудна јаловина по ливадама од здравог меса и млека односно воћа и поврћа.

Са друге стране режим предлаже Закон о културном наслеђу Србије у којем нема косовских светиња. Неуставну родну равноправност и закон о забрани дискриминацијије усвојен је само да би се легализовали хомосексуални бракови и да би се дозволило хомосексуалцима усвајање деце. Предлаже се измена закона о парничном поступку да би се заштитиле стране банке.  Увођење акциза на ракију и остале домаће производе је чисто уништавање домаће привреде зарад страних интереса. Грађанима се повећавају сви порези, а Законом из децембра 2020. године укинули смо порез на остварен добитак од свих посебних игара на срећу, укључујући кладионице, казина, играчнице и аутомат клубове, а посебно је наглашено да се порез не плаћа на остварени добитак од игара на срећу преко интернета. Цене животних намирница, горива струје и комуналија непрестано скачу. Појединци из врха режима се толико богате сурово пљачкају народ и државу да своје богатство морају да прикривају са теткама из Канаде и свадбеним поклонима. Због затворености медија до јавности долазе само информације када се ови богати појединци из врха режима међусобно уцењују са снимцима и аферама. Ти мени Крушик, ја теби Цвијана и Јовањицу. Корупција лаж и превара цвета на све стране.

Са оваквим системом и оваквим законима Србија је званично, по подацима Еуростата, најсиромашнија држава у Европи, у рангу Молдавије. Више од 60 % радника прима плату до 30 хиљада динара, а око 30% прима плату од 30 до 60 хиљада динара. Наши просветни и здравствени радници, војници и полицајци су најмање плаћени у региону. Подаци о пензијама су стравични имајућу у виду да 30% пензионера прима пензију од 15 до 20 хиљада динара, а чак 10% прима пензију до 10 хиљад динара, дакле према подацима Еуростата 70 % пензионера нема ни 25.000,00 динара месечно.

Има ли решења наравно да има: Не треба искључити могућност да се донесе Закон о ништавности свих правних прописа који нису у складу са Уставом, моралним вредностима, традицијом и обичајима, као и да се пониште сви закони којим је омогућена несметана пљачка Србије. Прва слободно изабрана власт ће поништити све такве законе а против одговорних покренути кривични поступак, као и поступак за накнаду штете. Тачније ти контролишеш! (правна одговорност) коју Двери предлажу у 6 корака:

  1. Увођење кривичног дела незаконито богаћење
  2. Нови закон о унакрсном испитивању порекла имовине
  3. Кривична одговорност: затворска казна
  4. Финансијска одговорност: новчана казна
  5. Имовинска одговорност: одузимање незаконито стечене имовине
  6. Лустрација: забрана обављања јавне функције на дужи временски период

Промена система значи једно ново Законопровило односно успостављање новог правног, политичког, економског и еколошког система у коме ће човек бити изнад свега, а Бог изнад човека. То је наш одговор и алтернатива садашњој безидејности власти.

 

Данко Манојловић

Члан Савета за уставна питања, правду и законодавство покрета Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: