На основу Социјално-економског прогласа Српског покрета Двери „За државу која брине о својим грађанима“, из фебруара текуће 2021. године, захтевамо да Социјално економски савет Владе Републике Србије предложи повећање минималне зараде у Републици Србији од 1. јануара 2022. године за 50%. Српски покрет Двери предлаже да се минимална зарада подигне са 32.156 динара на 48.234 динара.

      Предлажемо да се у мандату наредне Владе Републике Србије, а након ванредних парламентарних избора и промене власти, минимална цена рада по реалној куповној моћи повећава за трећину годишње, све са циљем да се њен ниво коначно повећа за три пута за четири године мандата Владе у односу на данас прописани износ.

Циљ економске политике Двери је да минимална цена рада у Републици Србији достигне плату за живот достојан човека, која је 2017. године израчуната у износу од 98 хиљада динара, у моменту када је прописана минимална цена рада у Србији била четири пута мања – испод 24 хиљаде динара. Захтевамо и да се износ плате за живот достојан човека званично прати и објављује у извештајима Републичког завода за статистику јер за то методологија постоји.

Подсећамо, Устав Републике Србије у члановима 23. и 60. каже да је људско достојанство неприкосновено, да свако има право на слободан развој, на поштовање достојанства своје личности на раду и правичну накнаду за рад. Као државотворни политички покрет сматрамо да минимална цена рада мора да поштује уставом гарантован достојанствен живот за сваког држављанина Србије.

Србија сваке године губи близу 100 хиљада људи због ниских минималних зарада. Подизање минималне цене рада је први корак у заустављању демографског колапса српског народа и српске државе. Уколико се настави даље смањење становништва за преко 1% сваке године, Србија неће дочекати крај 21. века, а за мање од 50 година неће имати ко да је брани јер ће бити преполовљена.

Дејан Комненовић

Дипломирани економиста

Члан OO Двери Аранђеловац