Интервју са Др Андрејом Митићем, Интернационалним секретаром Српског покрета Двери, за мађарски портал azonnali.hu

Разговор водио: Martin Bukovics

 

Пре годину дана ваш покрет је бојкотовао изборе, и сада се налазите пред сличном дилемом. Да ли је вредело бојкотовати прошле изборе? 

Свакако да је вредело. Из више разлога. Да није било бојкота, текући политички процес у Србији не би био делегитимизован, не би била огољена криминална позадина режима до краја, дијалог са опозицијом не би започео, и ми се данас не бисмо приближавали изборима у Србији на свим нивоима, укључујући и парламентарне, и то само годину дана након одржаних нелегалних и антиуставних прошлих избора. У овом тренутку ми се боримо за фер и поштене изборе, и надамо се да ћемо у тој борби успети.

Шта ваши гласачи очекују од вас: да бојкотујете изборе 2022. године, или не?

Гласачи очекују да Двери победе на изборима и реализују свој програм: хришћанског, националног и породичног покрета који штити традиционалне вредности. У овом тренутку они подржавају нашу борбу за фер и поштене изборне услове, након нашег бојкота прошлих.

Који су минимални критеријуми који треба да буду испуњени, да би Двери учествовале на следећим изборима? 

Захтеви Двери су крајње једноставни: власт треба да поштује Устав Србије и законе ове земље-посебно оне који се тичу владавине права, изборних услова, слободе говора и окупљања, медијске законе и слободе. Власт крши Устав и законе већ дуги низ година. Двери захтевају да се постигне један свеобухватан споразум о побољшљању изборних услова, који би омогућио појављивање опозиције на националним медијима, Двери посебно, јер смо под вишегодишњом блокадом и стигмом режима, највећих медија и телевизија са националном фреквенцијом. Поред тога, веома су важна питања која се тичу изборних спискова, финансирања и функционерске кампање власти. Наш посебан захтев односи се на питање контроле имплементације овог споразума, уколико буде постигнут. Тражимо формирање посебног тела које би вршило мониторинг примене споразума, а које би укључивало представнике опозиције. Тражимо да споразум између власти и опозицје буде постигнут најмање шест месеци пре одржавања наредних избора.То значи-ускоро.

Двери  учествују у дијалогу који координира ЕУ, али и у домаћем српском дијалогу између власти и опозиције? Аналитичари тврде да „права опозиција“ учествује у дијалогу са ЕУ, док „лажна опозиција“ учествује на овом другом. Двери по овом питању заузимају врло јединствену позицију:зашто учествујете на оба дијалога?

Да, Српски покрет Двери иначе заузима јединствену позицију у српском политичком систему. Као један од најмлађих политичких субјеката, никада до сада нисмо били на власти, иако смо имали јак парламентаран статус пре одлуке о бојкоту парламента и избора прошле године. Двери представљају Трећи пут. Не припадамо Вучићевом режиму, али не припадамо ни режиму пре Вучића, такође. Ми смо младоконзервативни покрет који не сноси одговорност за политичку, социјалну, економску и културолошлу пропаст Србије, којој сведочимо, ево већ тридесет година.

Двери, дакле, учествују, на оба колосека дијалога („европском“ и домаћем), јер смо партија која је позвана на оба разговора, и добродошла на оба колосека, као аутентична, права, доказана и укорењена опозиција. Ми искрено желимо да дамо све од себе у оба дијалога, како би Србија добила боље изборне услове.

Постоје партије које  кажу да је колосек дијалога који се одвија са представницима ЕУ створен за партије које заступају стране интересе у Србији. Какав је ваш став о томе?

То није наша перцепција. Ми учествујемо на том дијалогу и поздрављамо тај ангажман ЕУ. Наша замерка је да се ЕУ не ангажује довољно у побољшању владавине права у Србији, посебно законитости самог изборног процеса. Нисмо задовољни како је ЕУ третирала изборни процес пре и после прошлих избора у Србији. Надамо се да ће ЕУ овог пута поштовати своје вредности пре свега, и бити успешнија у овом дијалогу. Цела опозиција то очекује.Двери, такође.

Који дијалог вам се чини успешнијим? 

На наше изненађење, домаћи дијалог (без посредника ЕУ) се показао фреквентнијим, одржава се регуларно, тематски структурисано, и у овом тренутку изгледа озбиљније. Ми желимо и очекујемо да и европски посредници ухвате корак са овим дијалогом, да буду конкретнији и сензитивнији за положај опозиције у Србији. У сваком случају, успех оба дијалога мерићемо по резултатима. Врло ће важно бити у том процесу стварање једног новог институционалног тела за мониторинг имплементације евентуалног споразума, које ће укључити представнике опозиције.

У ком дијалогу власт нуди више? Можете ли нам рећи како да замислимо те дијалоге, који је конструктивнији, каква је уопште атмосфера на разговорима?

Атмосфера је добра, и разговори се воде са узајамним респектом на оба колосека. Чињеница је да је домаћи дијалог више узнапредовао, конкретнији је и дискутовало се о више проблема. Двери су изнеле предлог, то је наша жеља, да се оба дијалога уједине у један, и да на крају имамо један заједнички финални документ који би потписали сви учесници у дијалогу.Документ око кога би се све партије сложиле. На тај начин могли бисмо да кажемо да улазимо у нови изборни процес бар са минимумом деморатских стандарда.

У случају да ваши захтеви буду испуњени: да ли ћете учествовати самостално на изборима или у коалицији са другим партијама?

Двери су спремне да наступе самостално на следећим изборима. Наше вођство, програмска решења и организација демострирају пун капацитет за самосталан излазак пред грађане. Потпуно свесни свог потенцијала, ми остајемо отворени за смислену сарадњу са другим партијама и организацијама које желе промену овог система. Двери имају изузетно јак коалициони потенцијал. Двери су потребне Србији.

Да ли подељена опозиција има икакву шансу на председничким изборима против Вучића, планирате ли можда да имате једног заједничког кандидата против њега?

Било би најбоље да имамо једног заједничког кандидата и победимо. Ово је, међутим, врло осетљиво питање. Двери неће подржати никог ко би признао независност Косова и Метохије. Тај кандидат мора да буде искрени патриота, без афера, без учешћа у овом и претходним режимима, ако је могуће.

Двери су подржале Декларацију у будућности Европе, коју су потписали Матео Салвини, Виктор Орбан, Ђорђа Мелони и други. Да ли бисте се придружили тој новој европској породици десних партија, која се ствара око Виктора Орбана?

Да, Двери подржавају Декларацију о будућности Европе. Ми подржавамо вредности које она репрезентује, ми подржавамо стварање једне пост-либералне Европе нација. Став Двери је да је са (нео)либералном економском и културолошком хегемонијом готово. Нове, конзервативне, хришћанске политичке форме које подржавају традиционалне породичне вредности, треба да буду генерисане и институционализоване. Ми смо веома заинтересовани за стварање једне такве, нове Европе и јасно препознајемо и поздрављамо овај идеолошки заокрет који се тренутно у Европи одвија на овој платформи. У том смислу, подржали бисмо и једну такву нову европску десну партију, и желели да дамо допринос у даљим акцијама на моделирању и имплеметирању нове европске конзервативне агенде.

Европска народна партија изнела је тврдњу да Виктор Орбан и остали, следе руске интересе потписивањем ове декларације. Орбанов најближи савезник је Вучић, чија је партија члан поменуте Европске народне партије, и који има перфектне односе са Русијом. Какво је ваше мишљење о овом идеолошком хаосу?

Двери следе једино српске интересе. Ми смо српски покрет. Полазећи од тога, сматрамо да ЕУ и Русија треба да тесно сарађују, пуно је разлога за то. Позиција Србије и Двери у том смислу је природна-ми подржавамо ту сарадњу. Вучић нема „перфектне“ односе са Русијом. До сада, он је спроводио ултра неолибералну политику, уништавајући Србију тако. Али томе долази крај. Можда се Србија налази пред новим, пост-либералним, конзервативним базичним консензусом: одбрана Косова и Метохије у саставу Србије, одбрана Републике Српске, заустављање ЛГБТ културолошке и законске диктатуре, одбрана права верујућих СПЦ и имовине Српске Православне Цркве која је угрожена у Црној Гори, КиМ и Северној Македонији, одбрана права Срба у блиском суседству који су дискриминисани и подвргнути асимилацији, као и враћање српске дијаспоре у политички, економски и културни живот Србије. Двери су за тај нови консензус спремне.