Како, тако, уз доста мука и беспотребног умирања, епидемија jе поново стављeна под контролу. О корона вирусу се и даље не зна много. Али оно што сигурно знамо је то да није ослабио и да није време да се сви заразимо, као и то да висока температура ваздуха није била довољна да обезбеди унапред проглашену победу над инфекцијом. Оно што не знамо су тачни бројеви, а оно што сигурно знамо и што је сигурно тачно је то да оно што нам саопштавају из Кризног штаба није тачно. Ипак, најважније је да стање у Ковид болницама указује на то да смо се некако опоравили од олако проглашене победе и по оптерећености капацитета стигли на предизборни ниво.

      Пошто нико из Кризног штаба није смењен, можемо закључити да је ментор задовољан. Владајућа странка је чврсто срасла уз државу, а Кризни штаб још чвршће уз владајућу странку. Хармонија се у потпуности пренела и на Народну скупштину. Међутим, неочекивано се испоставило да се као и у претходном случају ипак ради о Пировој победи са врло ограниченим роком трајања. У међувремену, остварен је још један невероватан резултат. Председник и његов Кризни штаб успели су да окупе против себе готово 3000 лекара, иако се добро зна да је равно чуду ако се и троје припадника ове струке сложе око неке ствари.

Сада нас очекује почетак школске године. Деци, као и старијим суграђанима неће бити тешко објаснити неопходност ношења маски. Маска може, а не мора бити трослојна. Може бити и платнена са ширим еластичним делом за учвршћивање који је пријатнији за ношење. Довољне су две такве маске које се мењају на пар сати и правилно носе, преко уста и носа уз редовно прање и одржавање код куће. Маске не штите од вируса, али могу смањити ширење заразног аеросола при кијању и кашљању што није мала ствар. На тај начин штитимо друге од себе. Код школске деце која су иначе здрава и правилно користе маске, ово не може довести до штетних ефеката, сем благог осећаја дискомфора.

Како ће изгледати наредни дани, највише ће зависити од понашања средњошколаца и студената са једне и средње генерације наших суграђана са друге стране. Ови први се не боје и у великом броју не поштују препоруке, а ови други, мора се признати делом и због поражавајућег наступа Кризног штаба, у не малом броју траже по интернету доказе да су препоруке у смислу ношења маски без основа или чак штетне, што није тачно. Приметно је да никада није било више слободе која је лишена смисла. Готово свако може на друштвене мреже пустити полуинформацију или пуну дезинформацију која ће у овом времену панике нарасти до потпуног бесмисла. Тако можемо прочитати да корона не постоји, да су маске ужасно штетне, да могу изазвати зависност у будућности, да термометри оштећују пинеалну жлезду и тако даље без краја. Тешко је, а и опасно када се изгуби поверење у здравствени систем чије је оличење тренутно овај несрећни Кризни штаб.

Не без разлога, италијански министар здравља је забранио рад дискотека и ноћних клубова. Али изгледа да је у Србији ова привредна грана, уз незаобилазне кладионице, приоритет. За евентуални пораст оболелих након пар недеља вероватно ће бити окривљене школе. Такав нам је тренутно вредносни систем.

 

Др Синиша Јагодић,

председник Савета за здравство Српског покрета Двери