Веома често у делу јавности се борба за бољитак у домаћој производњи заснива искључиво на критикама упућеним министру Недимовићу. Он их је свакако својом нестручношћу и неспособношћу заслужио и те како. Савет за село, пољопривреду и предузетништво Двери је међу првима упозоравао јавност и домаће пољопривреднике колико ће нас то његово незнање скупо коштати.

        За разлику од осталих критичара поменутог министра, Двери поред критика нуде и решења. И то је та круцијална разлика између њих и нас, односно осталих политичких опонената. Нико од поменутих актера политичке сцене није донео Стратегију за оживљавање села и домаће производње. Двери јесу. Нисмо чули да се залажу за промену система у којем министри попут Недимовића неће бити спона између страних интереса и домаћих тајкунских монопола, већ сасвим супротно. Бедем који ће од њих штитити домаћу производњу и домаћег произвођача. Свесни да до бољитка у домоћој производњи може доћи једино увођењем прелевмана, најниже откупне цене на пољопривредне производе уз субвенције државе, заустављањем поклањања и распродаје наше најплодније земље, стали смо у борбу за промену система. Ко ће ако не Двери?

Тридесет година гледамо једне те исте политичаре како се смењују на власти, како постају све богатији док се села гасе, а домаћа производња изумире. Од критичара министра Недимовића нисмо чули да би увели ове кључне мере за опоравак домаће производње као ни то да се залажу за промену система. Не могу а да се не запитам: Да ли то значи да њима систем одговара, а да би само уместо министра Недимовића да на том месту виде неког другог ко би по устаљеном моделу наставио да арчи домаће ресурсе и државне паре? Села се гасе, млади напуштају родни крај и своју земљу, а и најупорнији сељак гаси и оно мало производње што му је остало.

Недавно сам на Еуроспорт каналу гледала бициклистичку трку. Оно што ме је импресионирало јесу стада крава, оваца и коња која тик поред пута пасу док бициклисти пролазе трасу. У најразвијенијим земљама Европе ово је сасвим нормална слика. У Србији на жалост таквих слика одавно нема. Када их поново будемо угледали то ће бити један од првих сигнала да је Србија на добром путу, путу оживљавања домаће производње и производње здраве хране. Значај тога Европа зна, знају и Двери. Зато ћемо сврстати Србију у ред богатих и одговорних земаља Европе. Све до тада трпећемо последице у виду Недимовића или или неког другог министра. Систем мора да се мења, све остало је јефтин популизам.

 

Драгана Милићевић

Члан Председништва и члан Савета за село, пољопривреду и предузетништво Двери