Масовна миграција сеоског становништва из села у град, као и у земље у окружењу довели су до демографског пражњења села. Од шест хиљада двадесет и два села колико их има у Србији, у пет хиљада и десет се одвија интензивно демографско пражњење, одлазак младих, као и старење сеоског становништва што за последицу оставља гашење пољопривредних домаћинстава.

    У таквој неповољној ситуацији, улога државе је кључна. Но, проблем је нарастајући јер Влада Србије не предузима одговарајуће мере у правцу подстицаја развоја пољопривреде, побољшања сеоске инфраструктуре, нити нуди отварање било какве перспективе младим људима за останак на селу и бављењем пољопривредом. Уместо тога, пољопривреду су препустили стихији тржишта без интервенција које и поред потписаних споразума могу да спроведу. Претходна власт, као и ова, су се одлучиле за субвенционисање страних инвестиција поклањајући им најплодније пољопривредно земљиште. У међувремену, српски радник се претвара у јефтину радну снагу. Иако знамо да ниједну економију на свету нису развиле стране инвестиције, Влада СНС-а наставља овај неповољан тренд развоја државе, уништавања домаће привреде и пољопривреде.

Српски покрет Двери промоцијом зеленог патриотизма жели да заустави даље гашење села, посебно брдско планинских предела која остају без радне снаге, а многа су већ и потпуно угашена. Децентрализација села, враћање селу имена „село“, поврат имовине, управљање над својим атаром, улагање у инфраструктуру, субвенције за младе пољопривреднике, само су неке од мера за живот и останак на селу.

У тренутку када нам прети криза додатно изазвана пандемијом вируса КОВИД-19, Влада помаже естраду, док по устаљеној пракси за пољопривреднике нема никаквог вида помоћи. Такав однос прети да се потре и производња која имало у оваквим условима покушава да опстане.

Двери као истински борци за очување домаће производње покренуле су кампању „Будимо солидарни – купујмо домаће“, док су председник покрета Бошко Обрадовић, као и потпредседници Милован Јаковљевић и проф. др. Тамара Миленковић Керковић предали Влади дванаест мера за хитну помоћ домаћим привредницима и пољопривредницима и социјално најугроженијим грађанима. На нама је да покажемо свест и одговорност, коју очито владајућа гарнитура нема.

 

Драгана Милићевић

Члан Председништва

Члан савета Двери за село и предузетништво