Слика данашње сиромашне Србије се најбоље огледа у чињеници да више од петсто хиљада људи не може да задовољи основне животне потребе, нема запослење као ни одговарајуће стамбене услове. Не може да обезбеди ни социјалну и здравствену заштиту. Нема могућност да се образује, нити може да сервисира рачуне за комуналне услуге.

       Оно што посебно брине јесте податак да сто петнаест хиљада деце гладује док се четристо хиљада налази на ивици сиромаштва заједно са милон и осамсто хиљада грађана Србије. Свакога дана народне кухиње широм Србије припреме тридесет пет хиљада оброка за гладне грађане. Остали грађани који још увек успевају да саставе крај са крајем нису претерани оптимисти да ће то још дуго моћи да издрже.

Најдаље неких шест месеци – до избора, а онда да на сметлиште политичке историје пошаљу све оне који су за овакво стање у држави одговорни. Наша земља има све природне услове за развој домаће производње. Имамо идеалну климу, плодно земљиште, богато културно-историјско наслеђе, вредне грађане, али на жалост имамо и неодговорне политичаре на власти који се смењују већ пуних тридесет годаина. Стратегију за борбу против сиромаштва немамо, али зато имамо премијерку која има стратегију одбране председника од народа. Стратегију редовно презентује на телевизији Пинк без обзира што је положила заклетву да ће, између осталог, радити на економском јачању Србије. Од свега видимо само јачање страних инвеститора кроз нове и сваки пут све веће државне субвенције. И као да то није довољно, у пакету иде и земљиште као и јефтина радана снага. Каква је ту наша економска рачуница остаће само њој и члановима њене Владе знано. И док се народ гуши у сиромаштву, страху и безнађу, премијерка се усељава у нову вишемилионску вилу, па не можемо а да се не запитамо да ли је то њена рачуница?

Док афера аферу стиже, председник државе посредством медија са националном фреквенцијом црта растући БДП и економског тигра у скоку на нови мандат. Међутим, бајке и празне приче више немају прођу код народа што показује рејтинг СНС-а који је у сталном паду. Народ је довољно паметан да види шта се око њега дешава, али и какво му је стање у новчанику и фрижидеру. Празни су као што су празне и приче којима власт покушава изнова да их преведе жедне преко воде. Грађани Србије јесу осиромашени, уморни и безвољни али још увек имају снаге и љубави према својој земљи и породици.

То ће и доказати на предстојећим изборима дајући своје поверење Дверима. Људима који нису одговорни за стање у којем се Србија данас налази. Нисмо део корумпираног система ни ове, али ни бивше власти. Даће глас Дверима, јер се боре за домаћи патриотизам стављајући у центар домаћу привреду и пољопривреду. Двери једине имају стратегију за борбу против сиромаштва и она се садржи у програму паметне економије. У данашњој Србији није срамота бити сиромашан, срамота је на онима који су се обогатили на грбачи напаћеног народа и који су одговорни за стање у којем се земља данас налази.

 

Драгана Милићевић

Члан Председништва Двери и председник Савета жена