Српски Покрет Двери - Лого
Search

Сведоци смо да стране компаније, узимајући наше природне ресурсе, прете да иза себе оставе неплодну земљу на којој ће бити немогуће живети вековима. Да би се страним компанијама отворила краткорочна прилика, власт уништава домаћа предузећа, сеоска домаћинства, која ту земљу обрађују вековима, а тако ће и остати јер храна ће увек бити потребна.

      Злоупотреба и политизација екологије је присвајање еколошке теме левици. Опстанак није ничије власништво, једнако прети свима, и позивамо све у заједничку борбу. Конзервација природних ресурса је у блиском односу са простором политичке деснице: самоконтрола захватања из природе и из човека, умереност у свему па и у узимању, су део традиције било које културе која живи данас. Да није тако не би преживела, јер би појела све око себе.

Здравље физичке средине је нераздвојиво од здравља духовног простора. Немогуће је мислити лоше а делати добро. Немогуће је живети у греху и лажи, а бити искрен према свету око себе. Једно без другог не може.

Екологија је постала алат агресије Србије: уништавањем воде и тла ефикасно се расељавају милиони људи, а тровањем ваздуха и воде убијају. Нема колона избеглица, нема логора, нема стрељачких кордона, нема суза и јецаја. Нема одговорности. Довољно је да власт начините слепом и немом, и отворили сте пут моћном оружју које тихо и ефикасно истребљује народе и државе.

Не треба заборавити ни геополитичке резултате загађења Србије: хиљаде квадратних километара ће опустети, одатле ће бити расељене стотине хиљада породица, око десет милиона грађана (не само Србије) ће бити животно угрожено загађењем воде, ваздуха и смањеним производним потенцијалом имовине коју обрађују. Сценарио идентичан оном у два светска рата из којег су наши преци изашли као победници, оставивши нама сачувану земљу, воду, природу и наша огњишта на њој.

Обуставити пројекат литијума и Рио Тинто је главни циљ наше борбе. Он је изнад наших свакодневних подела, политичких трвења, комшијских свађа, и сујета. Мора бити изнад свих наших слабости, иначе нас више неће бити. Остаћемо упамћени као последња генерација славног народа, која је, успавана, дозволила да се пониште десетине милиона жртава које су наши преци несебично положили да би смо ми данас имали где и од чега да живимо.

Наш циљ је затварање „Пројекта Јадар“, затварање пројекта експлоатације литијума у Србији, санација штете у природи и друштву од истраживања и до сада изведених радова, наплата проузроковане штете, и идентификација и кажњавање одговорних.

Странци, који се највише залажу за демократију – вербално, највише је злоупотребљавају у Србији; шта нису успели у прошлости топовима, камама и пушкама, данас покушавају злоупотребом нашег државног апарата. Закон о референдуму и Закон о експропријацији омогућавају да било који интерес стране компаније на тлу Србије, једноставним проглашењем за националним, брзо и ефикасно буде реализован на терену и то – нашим институцијама. То мора бити заустављено по било коју цену.

Тражимо и боримо се да у нашој Србији нико не буде гладан, да нико не буде жедан, да нико се не смрзне, да нико не умре од небриге, нити да буде у сиромаштву. Ово су правила живота која се уче у свакој кући која чува традицију и која су омогућила да као народ опстанемо хиљадама година.

Потребно је да прекинемо ћутање и апатију, да схватимо да нам нико у одбрани огњишта неће помоћи, и да се можемо ослонити само на комшију и брата. Морамо се посветити грађанима Србије, и да од њих створимо домаћине: богат и моралан домаћин је најбоља одбрана наше независности и слободе.

Нема живота у држави где је склопљен мир између добра и зла, мудрости и глупости, невиности и разврата, правде и насиља, истине и лажи. „Узмите мач духовни, који је реч Божија“ рекао је Апостол Павле. Нађимо Бога у себи, расецимо добро од лошег, прекинимо агонију која смртно разара наше душе, породице и друштво, и почнимо да градимо живот достојан човека.

Како мислили и чинили, тако нам и Бог помогао!

 

 

Проф. др Душко Кузовић

Председник Удружења грађана „Сви против РИО ТИНТО и рудника литијума”

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: