У последњих неколико дана, велики број грађана Србије добио је уговоре о отуђивању својих струјомера од стране ЕПС-а, под изговором да, уколико их дају бесплатно у власништво ЕПС-у, неће морати да плаћају одржавање нити поправку евентуалних кварова. Под условом да не потпишу овакав уговор, грађани ће сами сносити све потенцијалне трошкове.

     Овакав ултимативни уговор одмах изазива сумњу да се „иза брда нешто ваља“, а све су чешће приче у јавности да је у плану продаја Електропривреде Србије. С тога, постављамо једноставно питање актуелној власти: да ли је отуђивање струјомера припрема за приватизацију ЕПС-а? Јер ако јесте, то би значило да сва електроенергетска ефикасност и безбедност више неће бити у рукама Републике Србије, већ највероватније у рукама странаца, што је недопустиво. То што ЕПС није ефикасно предузеће у овом тренутку, не значи да не може бити и све је ствар способности менаџмента, али и престанка крађе и намештених тендера између носилаца актуелне власти и њима блиских приватних предузетника.

Такође, подсећамо руководство ЕПС-а да су грађани сами плаћали струјомере, и то од 200 до 1000 евра по комаду, у зависности од јачине струје. А сада се од њих тражи да их бесплатно дају у власништво ЕПС-а. Зато постављамо још једно врло битно питање: да ли се овим отуђивањем струјомера жели створити „чист терен“ за будућу приватизацију ЕПС-а евентуалном купцу како он не би имао имовинских проблема? Јер већина струјомера је и даље у власништву грађана, а ако их отуђе од њих, аутоматски постају ЕПС-ови. На тај начин неколико стотина милиона евра остављају се евентуалном купцу ЕПС-а у џепу јер би он бар толико морао да исплати грађанима за струјомере.

На крају, ништа нас више од ове власти не може изненадити, па ни евентуална продаја ЕПС-а у бесцење. Ако су могли да продају Комерцијалну банку, која вреди 2 милијарде евра, и то за 395 милиона евра, ако су могли да продају ПКБ-ово земљиште за 4700 евра по хектару, а онда да га откупљују, због изградње аутопута, за 38700 евра по хектару, сигурно је да им ни евентуална продаја ЕПС-а, и то по јако ниској цени, неће тешко пасти.

 

Инфослужба Двери
Фото: Н1