1. ГЛАСАЊЕ НИЈЕ ТАЈНО

Закон о локалним изборима гарантује тајност гласања и штити грађане од приморавања или спречавања да гласају, од позивања на одговорност и тражења да се изјасне о свом гласању.

Ове одредбе обесмишљене су начином прикупљања потписа за подршку изборним листима, што представља грубу злоупотребу грађанских и демократских права гласача.

Странке на власти и оне блиске њима злоупотребљавају своју позицију и тако што преко реда и пре законски одређеног рока заказују оверу код јавних бележника у ударним и најбољим терминима и без временског ограничења трајања. Намерно, на превару или присилом, прикупљају максимално могућ број потписа и од неутралних и неопредељених бирача, како би се конкуренцији отежао посао и смањио број потенцијалних потписника.

О злоупотребама, притисцима и уценама најбоље знају наши суграђани који су запослени у органима локалне администрације, јавним предузећима и установама. Поготово они на одређено време и по уговору о делу. У предстојећој кампањи очекивати је и притсак на запослене у приватним фирмама чију су власници уцењени или су високи функционери владајућих странака. Уцењени су не само да морају да потпишу листе већ и да доведу чланове своје породице, пријатеље и комшије по унапред припремљени списковима, који се касније претачу у капиларне гласове. Проблем је што нико не сме да пријави такве уцене, јер ће за награду добити отказ и ко зна шта још приде. Када уцењивачи буду санкционисани можемо говорити о задовољењу само једног од услова за поштене и фер изборе.

За ове, тек најављене изборе, поједине странке блиске власти су већ почеле да спопадају грађане и да их врбују. Прво их врбују да прихвате кандидатуру обећавајући им запослење, њима или члановима породице, одборничко место које доноси одређен приход, асфалт до куће, субвенције итд. При том намерно изостављају да им кажу да ће само први на листи бити одборници, а сви остали само статисти. То неће зависити од тога колико ће потписа прикупити и колико ће гласова донети листи. 

Поред потписа и пристанка да буду на листи, требаће им уверење о држављанству и још пар докумената и мало пара у старту. Могуће је да ће касније неки од њих имати нешто од онога што им је обећано, али мораће прво да плате оверу код нотара за сваки потпис подршке. Са тим би требали да рачунају пре но што почну са својим походом тражења и врбовања потписника.

Потписницима би требало одмах да кажу да ће потписе морати да дају код нотара у тачно одређено време, са малим или већим чекањем у реду, са личном картом, матичним бројем и адресом. Подносилац листе ће за сваког од њих морати да изврши проверу бирачког права.

Поред списка са свим овим подацима, који је саставни део документације која се предаје изборној комисији, обавезно иде и ЦД са подацима о потписницима. А одређене службе у општини све то задржавају и у електронском облику у меморијама својих рачунара.

Круна свега је што сваки подносилац листе има право да прегледа (сними и сачува) спискове подршке осталих листи које учествују на изборима.

То и не би био неки проблем да живимо у уређеној и демократској држави, али…

Устав и изборни закони гарантују тајност гласања, што се и колико толико спроводи, али зато је списак лица који подрже изборну листу јаван и што је најгоре и те како се злоупотребљава.

Наставиће се …

Медијски тим, ОО Двери Горњи Милановац