Опозиција није неодлучна, ни неорганизована, нити без програма, нити неспремна да изађе на изборе.

У ситуацији када се чека документ европарламентараца о изборним условима који треба да стигне до 1. септембра, дакле рок истиче за један дан, када нема још увек никаквог договора око изборних услова на преговорима у НС РС, када је све још увек као „мачка у џаку“, да ли треба очекивати да опозиција изађе са јасним предлозима како на изборе? 

Чак ни политички аналитичари нису јединствени у ставу о начину на који опозиција треба да наступи када су у питању различити нивои избора, у колико колона и сличне недоумице, а разна истраживања јавног мњења такође говоре опречно, односно, не дају јасне смернице како опозиција да наступи, уз свеприсутан сталан број неопредељених. 

Да ли и опозиција губи време и дозвољава додатно разбијање и међусобно нападање док је Александар Вучић увелико у кампањи, често се поставља као питање опозиционим странкама. Докле и шта чекамо? 

Иако се чини да Вучићу пролазе све афере, да грађани на то више и не реагују и да је све већ решено и пре избора, много је поступака актуелног режима који говоре супротно томе.  Од прве даме како о њој пишу у медијима, Вучићеве супруге, која се сада појављује као адут кампање, преко обећања пензионерима, до све чешћег пласирања фотографија и изјава у којима га приказују као обичног човека који на градилишту једе саламу и мајонез. 

Имајући све ово у виду, не треба очекивати да сада можемо добити јасне одговоре како ће опозиционе странке изаћи на изборе. За сада је једино извесно да је све јачи фронт свих нас који смо против Вучића и СНС-а. Како ћемо се распоредити на изборним листама, то је већ стратегија, не мање важна од овог првог, али осећање незадовољства, посебно у Београду, најважније је. 

Дакле, одлучни смо и спремни на борбу за достојанство и слободу избора сваког човека у овој земљи. Борбу на поштеним изборима или борбу за поштене изборе. У таквим условима нек бољи победи, а да ли би и за те изборе могло да се каже да је све унапред већ решено?

 

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери и члан преговарачког тима Двери у дијалогу власти и опозиције