Данима упорно пратим медије и не могу да се отмем утиску да у причи о Јовањици нигде нема ни речи о министру пољопривреде који стоји индиректно иза свих ових радњи.

Покушаћу да појасним мало целу ствар.

Призводња на пољопривредном добру “Јовањица” започета је 2013. године, уз велику помпу, медијски пропраћена до те мере, да је чак и освештање обављено пред будним оком ТВ камера. Током 2015. и 2016. ово пољопривредно добро, праћени ТВ екипама, посећују високи државни функционери међу којима се највише истичу Зоран Бабић и министар Александар Вулин.

Љубав на релацији „Јовањица“ – државни врх, траје све до 2019. године, тачније док афера „Јовањица“ није испливала у јавност. Зашто све ово наводим? Зато, што је реч о чистој манипулацији и само још једној у низу, представи за јавност.

Све време пред очима јавности су парадирали актери који су у основи ове приче маргинални. Зашто?

Па ствар је једноставна.

За све време трајања “органске производње поврћа“, струја није плаћана, па је направљено огромно дуговање према ЕПС-у, реч је о износу од 500.000 евра. Наравно на крају је тај дуг отписан од стране председниковог кума.

Упућени, кажу да у Холандији полиција најлакше долази до сазнања о узгоју марихуане преко великих рачуна за струју. Да, али тамо се рачуни не отписују, него се евидентирају и подаци су доступни. То је први показатељ да су појединци у врху ЕПС-а, дужи период, радили за дотичну екипу, наравно уз сагласност власти, односно “кумова”, те да је производња органске хране била само параван, и да се од почетка знало шта ће овде бити узгајано.

Друго, свима је јасно да без сагласности служби министарства пољопривреде овака операција једноставно није била могућа. За шест година, колико траје производња на „Јовањици“ све контроле које су вршене биле су фиктивне, са одабраним и поверљивим људима у пољопривредној стручној служби, што морате признати није кратак временски период.

Иза свих тих “назови” блокада стајао је само један играч у позадини, наравно реч је о министру пољопривреде Недимовићу. Без његовог знања није се могло издати ни једно решење везано за кредитирање пољопривредне прозводње, а сада знамо тачно и које.

Пошто је овде умешана и екипа из Агенције за финансирање извоза није остало невино ни Министарство финансија које, на неки начин, контролише рад ове Агенције.

Мали извршиоци из института „Др Петар Дрезгић“ су очигледно били само саучесници у овом послу, јер одатле све и почиње, од пољопривредне стручне службе која није дала негативно мишљење у 2019. години и тиме онемогућила даљи ток ствари. Незванично су ми рекли да нису могли да уђу у посед. Који је онда разлог зашто су и после тога давали позитивне извештаје?

Пошто смо чули и видели део полицијског извештаја да су случајно открили све ово, намеће се једно питање. Да ли је овде заправо реч о сукобу унутар врха СНС структуре или се заиста ради о професионалцима у полицији који су до ових сазнања дошли случајно?

Може се смо констатовати да ћемо у наредном периоду гледати још оваквих епизода јер очигледно да у основи, владајући имају само један циљ, а то је да нас пљачкају уз помоћ ”отете” и суспендоване државе. Подесећам да оваква дела не застаревају, тако да ако тужилаштво сада затаји, немојте да мислите да ће тако бити и у будућности.

Време је да дигнемо главу и “пустимо глас”. Време је да државу вратимо у руке народу из руку бахатих примитиваца и криминалаца.

Зато се само намеће, да у делегитимизацији постоји само једно, моћно оружје, а то је БОЈКОТ ових избора. Европо шта си дочекала да овакве подржаваш?

И на крају, да не заборавимо: Да ли неко зна где је нестао министар пољопривреде?

 

Игор Скуратовић, председник ГрО Двери у Сремској Митровици