Српски Покрет Двери - Лого
Search

Potpredsednik Dveri Jugoslav Kiprijanović odgovorio je na važna pitanja vezana za bojkot nastupajućih izbora.

– Zašto bojkot?

Bojkot zato što izbori u Srbiji više ne postoje. Bojkot je i otpor ludilu u kom živimo. Ne bojkotujemo mi radi bojkota, već zbog toga što ne postoji drugi način da se kaže dosta. Dosta nam je lažnih izbora, dosta nam je Vučićevih medija, dosta nam je spiskova, batinaša, krvavih košulja, lažnih diploma i džipova bez tablica… Bojkot jer nećemo da budemo saučesnici u uništavanju demokratije u Srbiji.

 

Bojkot je dakle sredstvo, a ne cilj. Cilj je da osporimo legitimitet nedemokratskoj vlasti i da obezbedimo da sledeći izbori budu fer i slobodni. Cilj je i da vlast koja planira da preda Kosmet, nema legitimitet da to uradi.

 

 

– Bojkot nije uspeo ni 1997. Zašto mislite da će sad uspeti?

Prvo pitanje je da li će na proleće izbora uopšte biti? U martu nije moguće održati poštene izbore. Ako ih bude. Uspeh bojkota se ne meri na dan izbora, niti brojem izašlih na birališta, iako je jako važno kako će sve izgledati taj dan. Uspeh bojkota se meri odgovorom na pitanje da li je bojkot uspeo da delegitimiše autoritarnu vlast. Da nije bilo bojkota 1997. godine verovatno ne bi došlo do smene vlasti 2000. godine.

 

U toku su pripreme za posredovanje EP u dijalogu vlasti i opozicije. Hoće li Dveri učestvovati u tome?

 

Nismo dobili nikakav poziv. Kad dobijemo poziv, daćemo komentar.

 

 

– Šta posle bojkota, kad SNS uzme svu vlast u ruke? Ima li opozicija plan?

U ovom trenutku je bolje pitanje šta na sam dan izbora. Verujem da građani koji odluče da ne izađu na ovu farsu koju vlast zove izbori, neće jednostavno ostati kući i čekati rezultate. Verujem da će taj dan kulminirati bunt na ulicama i da će građani pokazati svoje nezadovoljstvo. Od toga koliko se budemo držali zajedno do tada i koliko snage pokažemo taj dan, zavisiće i reakcije na sam bojkot i naši kasniji koraci.

 

A evo ja pitam sve one koji su protiv bojkota ili su neodlučni – a šta dan posle Vučićevih izbora? Dobićete par mandata, gaziće vas Rističević, Martinović i Gojkovićeva i šta onda?

 

 

– U Albaniji izašlo samo 20 i nešto posto na izbore, kad je opozicija bojkotovala i međunarodna zajednica ih priznala kao legitimne. Šta mislite kakav će biti stav stranaca prema bojkotu u Srbiji?

Po tome što se već sad pokušava opozicija ubediti da ne bojkotuje izbore, vidimo da strancima bojkot ne odgovara. Za sad možemo samo da nagađamo da li je to zbog Kosova i Metohije ili nečeg drugog. Za nas je suština da je bojkot stvar našeg izbora i načina borbe protiv besmisla u kom živimo. Slobodu nam neće niko doneti spolja, ako se za nju sami ne izborimo. To sa druge strane ne znači da nećemo na sve načine pokušati da objasnimo važnim akterima i sa istoka i sa zapada naše pozicije, da predložimo konkretna rešenja, kao što smo i uradili na sastanku sa evropskim parlamentarcima.

 

 

– Šta ako Vučić posle izbora odluči da menja Ustav i prizna nezavisno Kosovo, a opozicija nema poslanike u skupštini da se tome usprotive?

Posmatrajmo stvari obrnuto. Šta ako izađemo na unapred pokradene izbore i uđemo u Skupštinu, a Vučić odluči da menja Ustav i prizna nezavisnost Kosova? Svojim prisustvom u Skupštini mi poručujemo javnosti – sve je u redu, sve je legitimno, većina donosi odluku, a manjina kritikuje. Upravo to je ono što ne želimo. Ne želimo da svojim učešćem damo privid normalnosti Vučićevoj farsi. Zato je bojkot izbora važan korak u borbi protiv priznanja nezavisnog Kosova i Metohije.

 

 

– Zašto opozicija nema jedinstven stav o bojkotu?

Pitanje bojkota nije jednostavno pitanje i ne odlučuje se preko noći. I Dveri su donele odluku o tome kada smo uvideli da su sve mogućnosti da se nešto promeni do izbora iscrpljene i kada smo videli u kom pravcu idu razgovori na okruglom stolu na FPN. Nekim kolegama treba malo više vremena da donesu odluke na stranačkim organima. Za nas je važno da je Savez za Srbiju zajedno sa članicama Konferencije SZS koja broji preko 20 organizacija doneo odluku o bojkotu. Pored SZS taj stav zauzeli su i SDS, Ne davimo Bgd i DJB, ali i Državotvorni pokret profesora Slobodana Samardžića. Smatramo da će i ostale opozicione stranke uvideti da je kasno za bilo koju drugu odluku osim za odluku bojkota prolećnih izbora.

 

 

– Posle izbora ćete ostati bez mesta u Skupštini i bez finansija koje idu s tim. Kako će Dveri preživeti taj period?

Tačno, i baš to dovoljno govori o tome da nam je bitnije da nešto dobro uradimo za ovu zemlju i da se izborimo za slobodu, koja je važnija od našeg stranačkog interesa. Dveri su i pre ovog skupštinskog saziva bile vanparlamentarne i to nas nije sprečavalo da se borimo za stvari u koje verujemo. Tako će biti i sada.

 

 

Info služba Dveri

 

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: