Власт воли да се хвали како резултати које постиже историја није забележила. Заиста, морамо да се сложимо, јер стање безнађа у којем се пољопривреда налази свакако није забележено у историји.

     Произвођачи парадајза из околине Лесковца уништили су неколико тона овогодишњег рода. Министар Недимовић се није пуно узнемирио поводом тога, јер је управо он предвидео такву могућност, те је тржиште снабдео парадајзом из Македоније и Албаније. Произвођачи вишње због ниске откупне цене такође уништавају свој род. Стање на тржишту печурки је такође катастрофално јер због затварања пијаца у време пандемије произвођачи нису имали где да врше продају својих производа. Сточари чупају косу са главе. Посебно произвођачи јунади, чије вапаје и позиве на разговор министар не чује. Он свакако има преча посла, јер се изнова треба дограбити неког новог министарства. Убедили су сточаре да заснују производњу јунади обећавајући куле и градове. Сељаци научени да верују држави су их послушали и засновали производњу. Међутим, неспособни министар и његов менаџмент нису успели да обезбеде обећано кинеско и турско тржиште. Камоли тржиште несврстаних земаља на којем је некада бивша Југославија држала примат. Успели су да се и овај вид сточарске производње угаси.

Влада је предвидела мере за опоравак привреде, али се пољопривреда, да ли случајно или намерно не помиње. Штавише, одредила је цену пшенице која ствара нове губитке сељаку и доводи га у потпуно безизлазну ситуацију. Не пада им на памет да позову сељаке уочи жетве на договор о цени пшенице. Као ни да омогуће домаћим произвођачима откуп од стране хипермаркета њихових производа и да на тај начин макар симболично сачувају домаћу производњу.

Савет за пољопривреду, село и предузетништво Српског покрета Двери позива најпре пољопривреднике да више не ћуте, и не трпе док неспособна власт пребија своје промашаје преко њихових леђа. Апелујемо на Владу да се у мерама за опоравак привреде уврсти и мере за опоравак пољопривреде. Предлажемо отпис пореских дуговања за текућу годину, као и новчану помоћ уплаћену директно на текући рачун активних пољопривредних газдинства.

 

Драгана Милићевић

Члан Председништва и Савета за пољопривреду, село и предузетништво Српског покрета Двери