Српски Покрет Двери - Лого
Search

Хистерија напетости која нас полако обузима као друштво ових дана због вируса „корона“ додатно је подстакнута неразумним понашањем врха власти, Председника државе лично и председнице Владе. Она је пре неки дан, копирајући драматично понашање Александра Вучића, проценила да и сама, виком на новинаре и напуштањем конференције за медије, уз драматично  гестикулирање, може да парира председнику државе.

     Образац вике, галаме, претњи, као и позива на линч, као „корона вирус“ раширио се изгледа и на поједине делове друштва који су против ове власти и с правом осуђују овакво понашање њеног врха, а које вређа достојанство сваког човека.

Парадокс сличног понашања, видљив  и код појединих медија, портала, на друштвеним мрежама, чак и код неких  опозиционих политичара, који се изгледа декларативно залажу за слободу мишљења и демократске вредности, посебно је ескалирао јуче, у недељу – дан када верници СПЦ одлазе на Свету литургију и причешћују се.

Не улазећи у право на слободу медија, као и то да је неприкосновено право сваког појединца да ли је верујући или не и како гледа на верске заједнице, не могу да оћутим овој хистерији која је нашла повод у корона вирусу, да се исти на овај начин обрачунавају са верницима СПЦ. Оштро се противим позивима на линч и хапшење свештеника СПЦ, верника уз изругивање обичајима и традицији у вршењу верских обреда дугој преко 2000 година.

Власт и поједини који би да буду власт се преко „короне“ обрачунавају са својим народом, свако на свој начин. Власт критикује наше раднике који су похрлили кући јер су остали без посла у Западној Европи и немају социјално осигурање, а с друге стране поједине који би да буду власт брине зараза од свештеника и верника СПЦ. Двоструки стандарди су ову земљу довели на ивицу пропасти и безнађа.

Сви који смо шетали ових годину и по дана, шетали смо јер нас је водила идеја о Србији која ће једног дана другачије изгледати. Власти је тако слата порука да овако више не може, да је Србија земља свих нас, а не само њих. И данас исто мислим, ово је и моја држава, није само њихова, али ни само ових што шаљу поруке сличне порукама властодржаца, само упаковане у другу украсну хартију.

Зато поручујем свима који неће изаћи на изборе и онима који се колебају – наставимо борбу за бољу Србију, другачију, боримо се и даље за друштво у коме ћемо сви бити „и Срби и грађани“, како је говорио Светозар Милетић. За друштво у коме ћемо сви имати иста национална, грађанска и верска  права. Без тога нам нема ни истинских промена ни напретка.

И не паничите и не подлежите хистерији. Окрените се више породици и помислите како је лепо бити жив и здрав. Пре свега „будимо људи“ као што је говорио блаженопочивши Патријарх Павле.

 

Ивана Стојановић

Члан Председништва Српског Покрета Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: