Српски Покрет Двери - Лого
Search

Према подацима Републичког завода за статистику, у школској 2019/2020. години наставу основног образовања у београдском региону похађало је укупно 128.758 ученика у 5098 одељења. Податке за 2020/2021. школску годину нисмо успели да пронађемо али верујемо да не би било значајних одступања.

       Сведоци смо тога да су цене уџбеника неопходних за редовно и успешно школовање сваке године све веће. Цена комплета уџбеника од првог до осмог разреда основне школе креће се од 8.000 до чак 17.000 динара. Узмимо да је просечна цена комплета уџбеника 12.500 динара.

Како ће просечна породица са двоје деце да издвоји најмање 25.000 динара како би обезбедила деци неопходне уџбенике, које мора да исплати у веома кратком временском року?

Када би град Београд обезбедио бесплатне уџбенике за све ученике основних школа, то би коштало буџет града Београда 1.609.475.000 динара, када бисмо узели просечну вредност комплета уџбеника. Буџет града Београда за 2020. годину износи 143 милијарде динара. То значи да би издаци из буџета за бесплатне уџбенике за све основце били 1,13% од укупног буџета града.

Да ли је то тако велики трошак за град? Да ли је могуће да су битнији јарболи, гондоле, поплочавање сваког уличног ћошка белим гранитним плочама чија цена по квадрату није испод 300 евра, реконструкције реконструисаних улица и тргова? Како то да власт која се залаже за нашу децу не брине о томе да ли ће деца уопште имати књиге? Колико би само значило просечној породици да деца добију бесплатне уџбенике? Како поред уџбеника да обезбеде и школски прибор, новац за оброк у школи, одећу и још много ствари које су деци потребне?

Држава која не улаже у образовање нема будућност. Држава која не брине за своју децу не може очекивати ништа друго од онога што данас живимо – свакодневни одлазак младих из Србије. Док на највишим државним функцијама седе возачи, печењари, керамичари, људи за које је доказано да су купили дипломе, намеће се логичан закључак – шта ће ти књиге, шта ће ти школа. Неко каже: „Ја нисам имао књиге, немам ни школу, а данас сам министар“.

 

Јована Јанковић

Дипломирани дефектолог

ГрО Двери Београд

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: