Српски Покрет Двери - Лого
Search

У Охриду је протекао дводневни, замислите назив – ТРИЛАТЕРАЛНИ, састанак лидера западног Балкана, што је само један од ексера који се забијају у ковчег Србије, српске државе, а противно националним интересима, које по свој прилици ми нити имамо, нити умемо да дефинишемо. Оно што посебно вређа, jесте начин на који се покушавају прикрити чињенице које су уско везане за потписивање овог штетног уговора и начина на који се презентују дешавања и договори који су претходили истом. Посебно што упада у очи јесте да се све одвија по убрзаном поступку, по принципу: рок је био јуче…

Кратка ретроспектива, без уласка у детаље:

Пре само месец дана у Новом Саду је одржан први састанак на ову тему, где су стварање „Малог Шенгена“ најавили председници Северне Македоније, Албаније и Србије.

Након тога, представници косовских Aлбанаца, тзв. Косова, одржавају састанке у Албанији са Едијем Рамом по овим питањима, где Рама јавно саопштава, ауторитативно, да се „мали шенген“ неће потписати без тзв Косова.

У најави овог трилатералног састанка у Охриду, Вучић истиче да ће учинити све да потписнице „Малог Шенгена“ буду шесторка, не наводећи експлицитно о којој се шесторки ради, мада је евидентно да поред наведених држава мисли на Црну Гору, БиХ, а шеста потписница би требало да буде тзв. Косово, што директно указује на процес признавања независности КиМ са његове стране. У даљем обраћању медијима и српској јавности, доста несигурно, испрекиданим говором, не завршавајући реченице, износи следеће:

„Документ који ћете да видите, заснива се на имплементацији четири кључне слободе који смо… које су (очигледна збуњеност) међународно прихваћене, које промовише и ЕУ, дакле, слобода протока роба, капитала, услуга и људи. Наш је циљ да већ до 2021. године направимо услове да максимално уз личну карту можете да пређете сваку од наших граница, ми данас са Албанијом ту могућност немамо, али већ на неком од следећих састанака можемо да кажемо да вам није потребан пасош за прелазак албанске границе и обрнуто…Можете ли да замислите да имамо јединствено тржиште рада? Можете ли да замислите колику бисмо корист имали? Онда бисте поједина занимања у Србији могли да плаћате…“ (па не завршава реченицу, јер ова реченица како нема смисла, тако нема ни краја).

Потом  даље наставља: „да их не доводите из Италије , или из Холандије, или из Азербејџана или било које друге земље, у зависности од заната или технолошког нивоа који је одређена особа достигла…“ (опет без смисла и завршетка мисли). „Дакле, имамо јединствено тржиште рада, повећава се конкуренција, лакше долазимо до решења и немамо никаквих проблема. Дакле, онај који има радну дозволу у Скопљу има и у Београду, онај који има у Београду има и у Тирани… Мислим да су то фантастичне вести и ако то успемо да решимо (опет без завршетка реченице, прелази на закључак), а план је да то решимо до 2021. године.“

Већ након данашњег састанка Вучић најављује да се више не ради о крају 2021. године, него да ћемо до краја године имати слободно кретање и да ћемо само са личном картом моћи да идемо у Албанију.

Не бих да закључујем, али се отворено питам, пошто ја лично не знам и немам ту мудрост и далекосежност, колику бисмо то корист имали и колику ћемо корист имати од тога што отварамо тржиште рада, проток робе и капитала и услуга са Албанијом, Северном Македонијом, а по свој прилици и са тзв. Косовом?

Не могу и нећу да замишљам да имамо јединствено тржиште рада, јер не препознајем ту узвишеност и способност занатства и технолошког достигнућа оних које планирате да населите широм Србије, а долазе из земаља потписница, уз омогућавање неконтролисаног прилива Шиптара са КиМ. Уз пар потпитања: Колико смо то до сада људи запослили из Италије или Холандије? Које су то квалификације које, све да ови први постоје, треба да фаворизују ове друге? Шта значи недовршена реченица да бисмо могли да плаћамо и кога? Шта је у овоме фантастично? Шта се десило тако позитивно, па се рокови скраћују са 2021. године, на крај текуће године?

Чији је ово пројекат, од када постоји и у којој је вези са аутопутем Ниш – Приштина – Тирана – Драч? Која је улога Сороша?

Коју државу Ви стварате, са киме, због чега, а да због исте издајете Србију?

И да, када се већ бавите отварањем граница, што ће, уопште не сумњам, омогућити лакши, бржи и ефикаснији проток робе и капитала, па тако и проток наоружања, војне опреме, наркотика….по чему су државе потписнице, а посебно тзв. Косово и њихови представници познати, добро би било да нађете решење како да зауставите егзодус српског народа из Србије. За медицинске раднике, информатичаре, занатлије, возаче… до сада сте били упознати и све сте релативизовали. Међутим, немате одговор за катастрофалан одлив припадника војске, свих структура и нивоа, чак и са високим чиновима, чиновима потпуковника, пуковника…. Због тога сте покренули иницијативу да се сазна шта је узрок томе и како да се заустави. Одговор тражите на погрешан начин. Надам се да ова упражњена места неће попуњавати официри Албаније, или не дај Боже, самозвани официри ОВК!

Горан Раичевић, ГрО Нови Сад – члан Савета за одбрану и безбедност

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: