Српски Покрет Двери - Лого
Search

У припреми за штампу је нова књига Бошка Обрадовића – Криминални кругови: Бела књига о криминалу и корупцији у врху МУП-а Србије и актуелне власти СНС. У наставцима доносимо изводе из ове књиге која ће први пут пописати и јавно објавити све главне носиоце криминала и корупције у Србији.

     Горан Папић, заменик начелника СБПОК-а, који је тренутно суспендован и против кога се води дисциплински поступак због бруталног пребијања Дејана Пејовића, наследио је Дијану Хркаловић на пословима тајног и противзаконитог прислушкивања опозиционих лидера и новинара. То је било његово задужење од доласка у МУП 2014. године и запослења у Кабинету министра у Одељењу за послове безбедности, за које су још тада везане афере паралелног незаконитог праћења новинара. Тим послом у МУП-у се иначе бави посебан сектор при УКП (Управи криминалистичке полиције) – ССИМ (Служба за специјалне истражне методе), на чијем челу је Дејан Миленковић звани Багзи, близак сарадник Дијане Хркаловић. Главни задатак ове службе за тајни надзор је праћење и прислушкивање лидера опозиције, новинара и других јавних личности, као и колега из Полиције, а њихов шеф након мистериозног одласка Дијане Хркаловић из МУП-а постао је Стефановићев кум Горан Папић лично. Главни извршилац сада је Никола Кувељић, заменик начелника ОПА (Одељење за посебне акције), које је у међувремену измештено из ССИМ-а и пребачено под Папићеву команду у СБПОК. 

Питања за министра Стефановића:

  1. Да ли је Дијана Хркаловић променила идентитет и где се данас налази?
  2. Зашто против Горана Папића није поднета кривична пријава за брутално пребијање Дејана Пејовића у сред бела дана на улици пред Пејовићевом супругом?
  3. Када ће јавности показати диплому Горана Папића о завршеној средњој школи и факултету?
  4. Како је без икакве полицијске школе Горан Папић за мање од четири године напредовао до места заменика начелника СБПОК-а?
  5. У каквим кумовским односима су породице Папић и Стефановић, о чему је сведочио Милорад Папић, отац Горана Папића, претећи Дејану Пејовићу: „Знаш ли ти ко је мој син – знаш ли ко му је кум? Министар полиције!“
  6. Зашто је Одељење за посебне акције (ОПА) измештено у СБПОК и стављено под контролу Горана Папића?
  7. Да ли се ОПА бави противзаконитим прислушкивањем опозиционих лидера и новинара?
  8. Да ли тим незаконитим активностима руководи Никола Кувељић, заменик начелника ОПА, и на основу ког конкурса и резултата претходног рада је он постављен на ову функцију?

У међувремену сам, користећи јавна овлашћења као народни посланик, упутио дописе МУП-у, да ми се омогући надзор над законитости примена специјалних метода прислушкивања и праћења у свим службама УКП. Позивајући се на чл. 53 Устава и чл. 6 и 16 Закона о полицији овај захтев да ми се омогући долазак и надзор упутио сам:

Предмет надзора представља увид у акта која се односе на посебне доказне радње у смислу чл. 161 ЗКП-а, да ли постоје лица према којима су исте одређене, ко су та лица, да ли су испуњени услови за њиховим одређивањем, тј. да ли постоје образложени предлози јавних тужилаца, да ли постоје решења суда за тајним надзором комуникације у смислу чл. 166 ЗКП-а, да ли постоје сачињени дневни извештаји о тајном надзору комуникације и према којим лицима, као и да ли се сам тајни надзор врши преко телекомуникационих предузећа или помоћу посебне опреме?

 

Криминални кругови 9 – Ко је Горан Папић, кум министра полиције Небојше Стефановића?

 

Бошко Обрадовић

Народни посланик и председник Српског покрета Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: