У припреми за штампу је нова књига Бошка Обрадовића – Криминални кругови: Бела књига о криминалу и корупцији у врху МУП-а Србије и актуелне власти СНС. У наставцима доносимо изводе из ове књиге која ће први пут пописати и јавно објавити све главне носиоце криминала и корупције у Србији.

     У овој епизоди серијала „Криминални кругови“ бавићемо се са још два истакнута члана клана Небојше Стефановића у СНС: Југославом Петковићем, директором „Југоимпорт СДПР“, најважнијом државном компанијом за продају оружја, и Милинком Величковићем, секретаром за привреду у градској Управи града Београда.

Југослав Петковић је пословни ортак Немање Стефановића, брата Небојше Стефановића, још од 2007. године када су били сувласници дневног листа „Правда“, заједно са Николом Петровићем, кумом Александра Вучића. Ана Стефановић, садашња или бивша жена Небојше Стефановића, била је директор „Правде“, која је своје излажење завршила стечајем, са милионским губицима и неисплаћеним потраживањима пословних сарадника. Чим је СНС дошла на власт 2012. године, а Александар Вучић постао министар одбране, Југослав Петковић је постао СНС директор „Југоимпорт СДПР“.

Милинко Величковић је бивши полицајац и телохранитељ Миће Јовановића, власника и ректора Универзитета Мегатренд, који је под сумњивим околностима дипломирао и докторирао на овом приватном универзитету, где је једно време изгледа био и асистент. Био је и директор ТВ Метрополис, која је такође у власништву Миће Јовановића. Почео је као шеф СНС за Нови Београд, а данас је градски секретар за привреду у Београду.

Постављам следећа питања поменутим члановима СНС и јавности:

  1. Да ли је пензионер Бранко Стефановић, отац министра полиције и пословног ортака Југослава Петковића – Немање Стефановића, ранији радник „Телеком Србија“, могао ући у посао трговине оружјем са својим пословним партнером Гораном Тодоровићем, без подршке Југослава Петковића, директора „Југоимпорт СДПР“?
  2. Како су приватне фирме блиске СНС добиле послове извоза оружја које је раније радио „Југоимпорт СДПР“, посебно када се ради о „Крушику“ из Ваљева са којим „Југоимпорт СДПР“ има вишегодишњу сарадњу и заједничке ћерке фирме?
  3. Да ли је тачно да када „Југоимпорт СДПР“ откупљује оружје од „Крушика“ то чини по цени која је од 5-20% скупља него што „Крушик“ продаје исто то оружје приватним фирмама блиским СНС, конкретно фирмама са којима је повезан отац министра полиције Бранко Стефановић или велики донатор СНС Слободан Тешић?
  4. Да ли је „Југоимпорт СДПР“ кренуо силазном путањом од како је Југослав Петковић постао директор, односно колико се годишњи профит ове државне фирме смањио последњих година?
  5. Да ли је тачно да је Влада Србије 10. марта 2017. године због дубиозе у којој се нашао „Југоимпорт СДПР“ овој фирми позајмила без камате 1,16 милијарди динара или око 9,4 милиона евра, да би већ 4. маја исте године ово потраживање конвертовала у капитал фирме, иако је и пре те конверзије држава била 100 одсто власник „Југоимпорт СДПР“?
  6. Да ли је на адреси „Југоимпорт СДПР“ регистрован режимски портал srbijadanas.com и како је то могуће да се са државне адресе свакодневно медијски нападају лидери опозиције?
  7. Да ли је тачно да је у згради „Југоимпорт СДПР“ у Булевару уметности у Београду регистрован и нови приватни факултет под називом „Факултет друштвених наука“, иза кога стоји Бранислав Простран, заменик директора „Југоимпорт СДПР“ и веома утицајан члан СНС, некадашњи председник општине Земун и такође запослени у дневном листу „Правда“ од 2007-2009?
  8. Да ли овај нови приватни факултет, који још увек нема акредитацију, већ уписује студенте? Где се одвија настава и ко су професори? Да ли је ово покушај стварања Мегатренда 2 у Србији под контролом врха СНС, пошто је Мегатренд 1 дуго био под контролом и заштитом СПС?
  9. Да ли се Југослав Петковић одужио браћи Стефановић тако што је жену Немање Стефановића запослио у државној фирми „Југоимпорт СДПР“? Да ли је Стефановићева супруга једини запослени који је унапређен за време породиљског одсуствовања са посла у овој фирми?
  10. Да ли је Милинко Величковић „средио“ факултетску диплому и докторат Небојши Стефановићу, као и да ли је био главни човек Миће Јовановића за производњу и продају диплома овог приватног универзитета познатим личностима из СНС и СПС, због чега је награђен функцијом градског секретара за привреду у Управи града Београда?

Позивам Тужилаштво и полицију да испитају пословање „Југоимпорт СДПР“ и тајног друштва „Правда“ за које је везано богаћење породице Стефановић: Бранка, Небојше, Немање и Ане Стефановић, као и Југослава Петковића и Бранислава Пространа, директора и заменика директора „Југоимпорт СДПР“, такође високих функционера СНС. Тражим хитно хапшење Бранка и Небојше Стефановића због учешћа у трговини оружјем и штете која је нанета „Крушику“.

 

Криминални кругови 14 – Ко све чини „Стефановићев клан“?

Бошко Обрадовић

Народни посланик и председник Српског покрета Двери