У припреми за штампу је нова књига Бошка Обрадовића – Криминални кругови: Бела књига о криминалу и корупцији у врху МУП-а Србије и актуелне власти СНС. У наставцима доносимо изводе из ове књиге која ће први пут пописати и јавно објавити све главне носиоце криминала и корупције у Србији.

 1. Афера: Пад хеликоптера

У паду хеликоптера Ми-17 13. марта 2015. године на око километар од београдског аеродрома, погинули су пилоти мајор Омер Мехић и капетан Милован Ђукарић, механичари заставници Небојша Драјић и Иван Миладиновић, лекар новопазарске болнице Џевад Љајић и његов колега анестетичар Мирослав Веселиновић, као и петодневна беба из новопазарске породице Адемовић. Више јавно тужилаштво изјаснило се да нико није одговоран за пад хеликоптера и да истрага неће бити покренута. Поред кривичне изостала је и политичка одговорност.

 

 1. Афера „Тетка из Канаде“

Министар војни Александар Вулин изјавио је да је 205.000 евра у кешу за куповину стана у Београду позајмио од тетке своје супруге, која станује у Канади. Ниједно од три тужилаштва, колико их се посветило случају, није установило порекло новца. У међувремену, обустављени су сви поступци против министра.

 

 1. Афера: Куповина сигурносних камера за север КиМ

Александар Вулин је 2014. године, док је био на челу Канцеларије за Косово и Метохију, без расписивања тендера, купио сигурносне камере за север Косова у вредности од милион евра. Посао је склопио са фирмом „ДБС Консел секјурити сервис“ Уроша Чубриловића, свог пријатеља.

 

 1. Афера: Докторат гувернерке НБС Јоргованке Табаковић

Докторат гувернерке Народне банке Србије обилује преписаним пасусима других аутора, који нису цитирани. У појединим реченицама, разлике се састоје искључиво од синонима. Анализа гувернеркине докторске дисертације показала је да је петина текста преузета без цитирања. Подсећамо да је Јоргованка Табаковић своју дисертацију одбранила 2011. године на приватном Факултету за услужни бизнис Универзитета Едуконс из Сремске Каменице, под менторством професора Миленка Џелетовића, председника Економског савета Српске напредне странке (СНС).

 

 1. Афера: 300 хиљада евра у кешу у торби оца Небојше Стефановића

Отац министра Стефановића, Бранко Стефановић, посредовао је у сумњивој куповини хотела „Шумадија“ на Бановом брду. Према речима Његомира Килибарде, некадашњег власника „Шумадије“, Бранко Стефановић „носио је ранац преко рамена. Рекао је ’овде је 300.000 евра, када потпишеш уговор добијаш паре’“. Подсећамо да се 15. фебруара 2019. године појавило петнаестак мушкараца са фантомкама на глави и демолирало улаз хотела, а да је након тог догађаја уследила продаја овог хотела.

 

 1. Афера: Докторска дисертација Небојше Стефановића

Министар Небојша Стефановић је, у јуну 2013. године, док је био председник Народне скупштине, на Универзитету Мегатренд одбранио докторску дисертацију под насловом: „Нова улога стратегијског менаџмента у управљању локалном самоуправом (пример града Београда)“. Годину дана потом, поједини научници су, анализирајући његову дисертацију, закључили да „обилује плагијатима, што је тежак академски прекршај“.

 

 1. Афера: Фантоми у Савамали

Градоначелнички мандат Синише Малог обележило је рушење неколико приватних објеката у Савамали у ноћи после избора у априлу 2016. године. Александар Вучић, тада премијер, рекао је да иза рушења у Херцеговачкој улици стоје градски челници и обећао да ће Мали поднети оставку. Међутим, Мали оставку никада није поднео: на функцији градоначелника дочекао је локалне изборе у Београду, у марту 2018. године, а његова улога у афери „Савамала“ никада није откривена. За рушење у Савамали Малог је оптужила и његова бивша супруга, Марија Мали, у фебруару 2017. године. Име Синише Малог помиње се и у аферама „24 стана у Бугарској“ и „45 банковних рачуна“ у Србији.

 

 1. Афера: „Лидија Удовички“

Сајт „Телепромптер“ је 2015. године објавио транскрипт телефонског разговора између Бојана Пајтића и Лидије Удовички. Удовички је навела да је кум премијера Србије Александра Вучића и директор ЕМС-а Никола Петровић покушао да наплати рекет од два милиона евра од америчке фирме „Континентал винд партнерс“ не би ли њихов нови ветропарк у Србији прикључили на електромрежу. У овој фирми је радила Ана Брнабић од 2011. до 2013. године и за јавно сведочење да није било овог рекетирања од стране Вучићевог кума награђена је прво министарским, а потом и премијерским местом.

 

 1. Афера: Прање новца у изборној кампањи СНС

Случај „прања новца“ је случај када је 12.000 људи уплатило истоветан износ (од 40.000 динара) у укупној висини четири милиона евра, који потичу из тајних фондова СНС, на изборне рачуне странке 2012, 2014. и 2017. године. Посебно је карактеристичан случај пребацивања два милиона евра добијених од државе за други круг председничких избора 2012. године на приватни рачун непознате и касније угашене маркетиншке агенције у власништву Вучићевог кума и личног банкара Горана Веселиновића, за које никада није доказано на шта су утрошени.

 

 1. Афера: Веза министра Лончара са Земунским кланом

Према сведочењима неколико чланова Земунског клана, министар здравља Златибор Лончар блиско је сарађивао са вођом ове криминалне групе Душаном Спасојевићем. Министар Лончар је 2002. године закључио уговор о куповини стана са супругом припадника земунског клана Сретка Калинића.

 

 1. Афера: Ана Брнабић не може да докаже порекло имовине

Ана Брнабић је 2014. године купила вилу на Дедињу од 328 квадрата, за коју је тврдила да кредитну рату, дупло већу од њених примања, отплаћује из уштеђевине, коју никада није пријавила Агенцији за борбу против корупције.

 

 1. Афера: Ивица Дачић

На снимцима који су изашли у јавност без тона, виде се тајни разговори Ивице Дачића и Родољуба Радуловића званог Миша Банана, који је осуђен као припадник Шарићевог клана. Својевремено, СПС је издавао простор у седишту странке у Београду сарадницима Дарка Шарића који је оптужен за кријумчарење дроге.

Криминални кругови 21 – Питања за Тужилаштво која су остала без одговора

 

Бошко Обрадовић

Народни посланик и председник Српског покрета Двери