Април је месец царског реза и подизања свести о истом. Подиже се свест, између осталог, и због могућих „злоупотреба“ код трудница које могу да се породе природним путем.

       Царски рез је хируршки операциони захват уз помоћ кога се рађа беба. Он је спасио милионе мајки и беба и на тај начин значајно умањио смртне случајеве током и након порођаја и сматра се веома значајним медицинским открићем. Али као и свака операција, царски рез може донети потенцијалне ризике, те с тога се не сме радити на захтев.

Ту су, такође, предности али и мане царског реза, као и многе предрасуде. Веома је битно да будућа мама буде информисана и едукована од стране свог изабраног гинеколога. Лично сматрам да је битно да сваки лекар, приликом прегледа, издвоји време за причу и стручне савете. Како нико од нас није исти, како је све индивидуално тако ће и сам ток трудноће, трудничино евентуално специфично здравствено стање показати да ли је неопходно већ унапред „заказати“ царски рез.

На другој страни, пак, имамо бројне предрасуде о царском резу. Док једни хвале, други куде, док су мајке које су се породиле природним путем веће „хероине“, а „царице“ размажене… Одосмо предалеко и тако смо значајно допринели да се многе жене запитају да ли је све у реду са њима. Осим тога, због предрасуда у друштву постоји много оних које се плаше порођаја. Као неко ко се породио природним путем сматрам да су, после мог искуства, већа храброст и снага потребни за царски рез.

Али, крајње је време да мајке подржавају једна другу, да једна другој будемо ослонац без обзира на који начин смо на свет донеле бебу. Крајње је време и да се едукујемо, добро информишемо и охрабримо, јер такве можемо допринети повећању наталитета и сузбити страх од порођаја. Рађање јесте вид проширивања породице, а без јаке и велике породице нема ни јаке нације.

 

 

Ленка Новаковић

Члан Савета омладине Српског покрета Двери