Српски Покрет Двери - Лого
Search

Председник Србије каже да је прислушкиван последњих годину и по дана. У питању је државни удар кажу СНС експерти, саветници…Говори се да је умешан је и страни и домаћи фактор у тој мери тајног надзора комуникације председника. Веле да знају, али неће да кажу нити покажу.

       Ако има учешћа страног политичког фактора у извођењу државног удара, онда се то у правној теорији и пракси зове “државни удар одоздо”. Међутим, није напоменуто да постоји и тзв. “државни удар одозго” где га изводи сам председник, краљ – монарх ради ширења своје власти што је карактеристично за аутократске системе. Но, о томе мало касније.

Није ово први пут да се спомиње државни удар и питање безбедности кад је овај председник у питању. Не заборавимо никад решену аферу која се односи на пронађену количину оружја у близини председникове куће у Јајинцима, затим мишљења да сама опозиција врши класични државни удар изјавама о председнику и неким позивима на насилну промену уставног уређења, молбе и упозорења да не треба да путује у иностранство јер ће исти тамо бити отрован итд.

Овде морамо рећи да се олако користи термин државни удар у свакодневној комуникацији и користе га углавном припадници владајуће странке, нарочито у политичкој борби са опозицијом која критикујући власт у ствари по њима напада државу односно председника.

Да ли се ова посебна доказна радња предвиђена ЗКП – ом односи на председника или на неко друго лице?

Ова мера тајног надзора комуникације не може да траје 18 месеци нити може егзистирати по Законику дуже од годину дана. Она може на образложени предлог тужиоца, а на основу наредбе судије за претходни поступак да траје 3 месеца, а због неопходности даљег прикупљања доказа се може продужити највише за 3 месеца. Ако је реч о делима за која је посебним законом одређено да поступа јавно тужилаштво посебне надлежности, тајни надзор се може изузетно продужити за још највише два пута по 3 месеца. Наредбу суда извршава полиција, БИА или ВБА. Спровођење надзора се свакако прекида чим престану разлози за његову примену и о томе се доноси писмена одлука.

Диктатура се дефинише између осталог и као власт појединца или групе до које се дошло на пример, државним ударом, дакле мимо воље народа, или на други начин као што је кршење Устава и уставних начела. Диктатура се узрочно – последично доводи у везу са класичним државним ударом, а такође и са већ помињаним “државним ударом одозго”.

Дакле, за сада је утврђено из медија да јесте државни удар и да није класични, већ овај одоздо јер је умешан и страни фактор, утврђено је и да се помињу неке фудбалске лопте у тим пресретнутим разговорима, али никако да се утврди да ли је овај државни удар одозго.

Тај “државни удар одозго” је по дефиницији таква врста државног удара где шеф државе жели да апсолутну власт има за себе и да је потпуно прошири на комплетну законодавну и извршну власт.

Да ли у овој земљи један човек контролише и Владу и Скупштину и да ли готово стално излази из својих уставних овлашћења и крши Устав?

Да ли смо ми у ствари као народ и као држава годинама под тим “државним ударом одозго”?

Како год, време ће показати ко врши или је вршио класични државни удар, државни удар одоздо или државни удар одозго. У сваком случају, неко ће морати да одговара због овога и то правно, политички и морално. Видећемо ко ће то бити. Једно је сигурно – овај народ ће добити колективни мождани удар док се утврди који је у питању државни удар.

 

Адв. Михаило Лакчевић

Члан Савета Двери за уставна питања, правду и законодавство 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: