Српски Покрет Двери - Лого
Search

Српска политичка сцена од појаве вишестраначја и отворене политичке дебате добила је само једну интересантну позоришну представу са шароликим спектром глумаца и демократијом у самој представи, док је друштво и даље остало жељно демократије којa му је постала доступна једино на даскама које живот значе.

       Нама је требало 30 година да схватимо да су политичари попут Шешеља, Драшковића, Чеде, Чанка… само глумци у ангажману разних режисера. Режију и драматургију пишу по неписаном правилу службе земаља које имају највише интереса у нашој земљи, чији се капитал развија од наших ресурса, наше јефтине радне снаге док се прекаљени глумци, рекло би се бардови позоришта са лакоћом прилагођавају новим улогама и новим редитељима.

Не треба губити време на то како је стварана СНС братија, по чијим амбасадама, по чијим коктелима и вечерама, већ је доста о томе јавности познато али се мало ко бави старом холивудском звездом са југа Србије из маленог Житорађа. Деведесетих смо га упознали као одличног студента Факултета политичких наука, младог политичара, изузетно речитог портпарола, после чијих речи и говора су људи гинули, земља се распадала, а они који нису стигли до разних ратишта да погину остајало им је да се међусобно туку на митинзма и контрамитинзма. Перспективни студент је брзо оправдао своју интелегенцију и вештину прилагођавања новонасталој ситуацији на чему му се мора одати признање. У периоду после 5. октобра, кад су Милошевића хапсили у вили „Мир“, кад су се тресла рамена и главе многим главешинама, ова велика глава у омаленом телу се сетила комунистичке интернационале, скупа у Хавани и брже боље побегла у топлије крајеве, сачекала крај олује и кренула из пепела да обнавља стари храм са старим кадровима који су преостали. У тој вештини такође лежи велики квалитет новог вође побеђене партије, само је опасно то што је он све своје квалитете користио за лично богаћење и јачање личне моћи, док до државе и народа његови квалитети никад нису добацивали. Добар политичар је онај који своје вештине и знања користи на општенародну корист, а лош је онај коме је лична корист на првом месту. Олако одрицање од Милошевића, а затим грађење целокупне политике на његовом култу доста говори о каквој се величини ради. Промена – од играња баскета са Тадићем до пљувања по тој политици – више него јасно говори новом Цезару шта може да очекује од свога председника Скупштине. Зато га вешти Цезар и држи на узици и даје му коску колику сматра да му припада, али и за ту једну коску он пушта низ воду своје људе, ресоре, јавна предузећа чекајући и надајући се једног дана већој коски, а можда и комаду меса.

Да ли овакав човек има било какав легитимитет да преговара са било ким о било чему?

На нама је да ли ћемо да чекамо њихове веће порције, веће станове, привилегије док гледамо наше празне фрижидере или ћемо после година тумарања у мраку изаћи на светло и обезбедити нашој деци светлију будућност коју себи нисмо успели.

Будимо достојни својих предака и исправимо неправду коју смо сами себи својим незнањем а туђом лукавошћу нанели. Ослободимо се стега, личних сујета, дигнимо главу и достојанствено победимо хоботницу која нас деценијама држи, изградимо систем који неће никад више зависити од једног лидера, у коме ће наши потомци на слободним изборима гласати и мењати политичаре, бирати народне прваке, људе доказане у својим професијама, а људе који су својим марифетлуцима и незнањем уништили земљу пошаљимо на место које им је законом загарантовано.

Морамо подвући црту једном за свагда који су резултати људи који воде деценијама државу, да ли имају више плусева или минуса, па ако су у плусу треба их гласати да нас воде и убудуће, али ако се рачуна губитак територије, губитак становништва, што због неуспелих ратова, што због одласка младих, константно сиромашење преосталог становништва насупрот све већег њиховог богаћења, бојим се да је резултат дебели минус.

Одговорност ће неко морати да преузме, како би свака нова власт имала обавезу према народу насупрот садашњег система у коме једино постоји одговорност народа према политичарима.

Милун Здравковић

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: