Непосредно пред почетак нове школске године, испред капије ОШ „Сретен Младеновић Мика“ у нишком насељу Апеловац, откривено је буре са опасним медицинским и фармацеутским отпадом. Додатна илустрација хаоса који у области управљања отпадом влада је и то да је по извештајима медија ЈКП Медиана уклонила поменуто буре!

       Српски Покрет Двери сматра да актуелни режим у Србији очигледно није способан да спроводи одредбе Закона о управљању отпадом, а који се тичу управљања медицинским и фармацеутским отпадом. Ово није први случај да се овакав отпад налази на улицама Србије па је таквих случајева било и раније у Нишу 2014. и 2019. , Београду 2016., Земуну 2015., Зајечару 2019., Лесковцу (Доња Јајина) 2019., Новом Саду 2018. Панчеву 2016., итд… Иначе медицински и фармацеутски отпад по домаћој регулативи припада индексној групи отпада 18 Отпади од здравствене заштите људи и животиња и/или с тим повезаног истраживања.

За медицински и фармацеутски отпад ЈКП Медиана НЕМА ДОЗВОЛУ нити за сакупљање, нити транспорт, нити третман, нити одлагање – одговарајућег надлежног органа (Секретаријата за заштиту животне средине или Министрства заштите животне средине).

Обзиром на ту чињеницу сав медицински и фармацеутски отпад који се ствара по било којој основи на територији Ниша може да се збрине искључиво од стране специјализованих предузећа која за то имају поменуте дозволе, у супротном, у питању је кривично дело.

Због оваквог стања у управљању отпадом у Нишу Српски Покрет Двери тражи хитно покретање истраге од стране Инспекције за заштиту животне средине (Министрства заштите животне средине) и других релеватних институција, као и проналажење и покретања поступка кажњавања одговорних за:

 

мр Мирослав Премовић

Стручни консултант за управљање отпадом

Савет за заштиту животне средине Српског покрета Двери