Сваке године у трећој недељи новембра се обележава међународни дан сећања на жртве саобраћајних незгода у друмском саобраћају.

       Овај дан је први пут званично обележен 1995. под покровитељством Европске федерације за жртве саобраћајних несрећа као европски дан сећања. Генерална скупштина усвојила је званично обележавање светског дана на сећање свих пострадалих у саобраћајним незгодама 26. октобра 2005. године. Ове године се тај дан обележавао 21. новембра под слоганом „ЗАПАМТИТИ. ПОДРЖАТИ. УЧЕСТВОВАТИ“ где је главна тема дана била смањење брзине и смањење ограничења брзине у улицама.

Друмски саобраћај је најризичнији вид саобраћаја, а о томе говоре подаци да у свету смртно страда око 1,3 милиона људи на годишње нивоу. Највише људи који погину у саобраћајним незгодама су лица узраста 18-29 година.

Најразвијеније државе су седамдесетих година 20-ог века успеле да зауставе растући тренд и остваре опадајући тренд броја настрадалих (посебно броја погинулих), уз успешан развој друштва и непрекидан раст броја регистрованих возила и пређене километраже. У истом периоду, у неразвијеним државама и државама у развоју, растао је број погинулих и повређених лица.

Република Србија спада у земље које су начелно прихватиле идеју о могућности смањивања броја настрадалих у саобраћају, али нису изградиле снажан заштитни систем, не успевају да управљају безбедношћу саобраћаја, па бележе велике осцилације настрадалих.

3%-4% годишњег буџета Владе отпада на трошкове саобраћајних незгода док је тај проценат у развијеним државама упола мањи. Гледајући са социлошког аспекта породице трпе огромне трауме и губитке.

Да би се смањио број саобраћајних незгода у друмском саобраћају држава мора да подигне безбедност саобраћаја на виши ниво. То се може учинити:

 

Небојша Лукић

Члан Савета омладине Двери
Двери Нови Сад

Фото: Филип Краинчанић/Нова.рс