Српски Покрет Двери - Лого
Search
NEMA „ORTAKA“ – NEMA UNIVERZIJADE

Kad ministar Udovičić „raspoređuje“ novac

U sportskoj i onoj drugoj javnosti, prilično neprimetno i nečujno ispraćena je vest da srpski sportisti nisu učestvovali na letnjoj Univerzijadi, koja je od 3 – 14. jula održana u italijanskom Napulju.

Nigde reagovanja iz sportskih saveza, o medijima i da ne govorimo (da li je neko iznenađen?) i da nije „Blica“, ova vest bi, kao i mnoge druge koje govore o ovoj vlasti, završila „pod tepihom“.
Reakcije na šture vesti bile su naivne: „kako to da država nema novca“, „daje se novac na manje bitne stvari“…i tome slično.

Sportski gledano – tragično je da srpski sportisti nisu bili u prilici da brane četiri zlatne medalje, osvojene na prošloj Univerzijadi u Kini, a takođe, propuštena je prilika da se na pravi sportski način predstavi Beograd, kao domaćin prestojeće „evropske“ Univerzijade 2020. godine. Bruka i blamaža su reči koje delimično opisuju ono što mi u Srpskom pokretu DVERI odavno znamo –  uspesi srpskih sportista su samo kamuflaža za katastrofalno stanje u srpskom sportu.
Vratimo se na slučaj „Univerzijada“, kako bi objasnili prave razloge ove sramote. Predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije donedavno je bio Siniša Jasnić, SNS „jurišnik“, i akter afere koja je umalo upropastila organizaciju Univerzijade 2009. u Beogradu. Smenjen je tada zbog „naduvanih“ ugovora (posebno o merenju vremena) i nerazumnog trošenja novca, a tadašnja vlast „nagradila“ ga je time što ga nije procesuirala po zakonu i poslala na robiju.
Sada se taj isti Siniša Jasnić vratio da organizuje „evropsku“ Univerzijadu 2020. godine i našao pravog „ortaka“ i poslovnog partnera – ministra omladine i sporta Vanju Udovičića. Prevara koju su smislili brzo je otkrivena.

Ministasrtsvo omladine i sporta uplatilo je 540.000 Evra Univerzitetskom sportskom savezu Srbije (čitaj: Jasniću), kako bi ovaj tim iznosom tobože platio „organizacioni elaborat“ Evropskoj univerzitetskoj asocijaciji. Novac je zaista prebačen toj „uglednoj instituciji“, koja je, zatim uplatila 30.000 Evra honorar Srđanu Boškoviću za urađeni elaborat! Bošković je inače bivši pomoćnik direktora tadašnje Uprave za sport i direktor preduzeća Univerzijada 2009 (čiji je prvi „čelni čovek“ bio upravo Jasnić). Plaćeni iznos od 30.000 Evra Bošković je potvdio i javnosti i državnim organima, pa je tada postalo jasno da je „probrano“ društvo skrajnulo više od preostalih pola miliona naših Evra! U probrano društvo „ugurao“ se svakako i NN pomagač iz Evropske univerzitetske asocijacije, jer na Kongresu te institucije u finanijskom izveštaju uopšte nije pomenuta uplata iz Srbije od preko pola miliona Evra!!!

Iako je javnost (pre svega pomenuti „Blic“) još tokom „operacije“ upozoravala javnost i „prozivala“ ministra, Udovičiću ni najmanje to nije zasmetalo da bude učesnik u realizaciji cele prevare.
Takođe, u toku „operacije“ Skupština Univerzitetskog sportskog saveza Srbije smenila je Sinišu Jasnića zbog brojnih malverzacija (među kojima je ova, gore pomenuta, svakako bila najveća). Jasnić je na to odgovorio postavljanjem obezbeđenja u prostorije USSS i otuđenjem pečata, pa je stvar završila na sudu i bila bi rešena „malo sutra“ da se nije umešala policija u tužilaštvo. 

Jasnić je uhapšen zbog znatno manjih, ali dovoljno velikih malverzacija, i postupak pred istražnim organima je u toku. Tada su se stvorili uslovi da regularno izabrani organi preuzmu rukovođenje Univerzitetskim sportskim savezom Srbije. 

Kakve to sve ima veze sa ministrom Udovičićem? Pa ogromne! Čovek je ukinuo finansiranje novoizabranim organima Univerzitetskog sportskog saveza zbog nenamenskog trošenja novca njegovog partnera Jasnića! Ima li veće mizerije i pokvarenosti od te odluke? 

Zamislite sportiste koji su se spremali da učestvuju na Univerzijadi. NJihov stepen razočaranja i osećaj poniženosti.
Zamislite funkcionere grancskih saveza koji ćute i gledaju „u pod“, jer ne smeju da kažu ni slova protiv lopovluka i bahatosti u srpskom sportu. Ovog zla nije bilo nikada.

I zato – kada DVERI kažu – srpskom sportu potrebni su novi zakon, strategija i pošteni ljudi, DVERI tako i misle. I tako će i uraditi kada dođu na vlast.

Dragana Pejić-Ranđelović,
Predsednik Saveta za sport SP DVERI


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: