Почела је нова школска година. Готово све је ново. Од маски и дистанце, поделе на групе, скраћених часова, до нових планова и програма за поједине разреде. Због овог последњег родитељи морају да купују све нове уџбенике, јер шта ћемо када су се у међувремену изменили правопис, теореме, додати су до сада неистражени историјски догађаји, откривене нове врсте животиња, реке и планине…

     Иронија, наравно. Мишљења сам да ови нови програми само служе за стварање новог прихода издавачима и да се нови наставни материјали разликују од старих само по илустрацијама и промењеним редоследом лекција. Али то је већ посебна тема.
     Као што већ написах на почетку готово све је ново, али имамо и даље много старих проблема. Од некадашње добре идеје и праксе о подели бесплатних уџбеника свим ученицима основних и средњих школа брзо се одустало. Новац је ипак потребнији за фонтане, јарболе, новогодишње осветљење… Остало је још да право на бесплатне уџбенике имају корисници социјалне помоћи и треће (и наредно дете) уз услов да су сва деца у породици школарци. Родитељи ове деце су још у априлу преко школа пријавили малишане која имају ово право у својим матичним школама. Почела је школска година и учитељи и наставници већ почињу да деле прве задатке а уџбеника и наставних листова за децу која су требало да их добију још увек нема у школама, нити има најаве када ће стићи.

     До јуче су радосне дечије окице, због повратка у клупе после најдужег „распуста“, сада снуждене и оборене. Другари имају књиге а они немају! Деци је најтеже објаснити да тамо неке чике и тете, који су их злоупотребљавали у својој корона изборној кампањи, не раде свој посао како треба. Јер није ово ситуација од јуче, исто се понавља из године у године. Прошле године је требало готово месец дана од почетка школске године да сви добију своје комплете. Да ли је неко одговара због овога, био смењен? Наравно да није. Не боле њих дечије сузе и питања.
     Последњи пут позивамо надлежне да почну да раде свој посао или ако нису способни да се повуку а исти посао препусте који знају и могу.

Мацић Војислав, члан Главног одбора Двери

Фото извор: данас.рс