Српски Покрет Двери - Лого
Search

Пре тачно две године стајали смо овде, организујући протест „Стоп терору – за Ниш без страха“. Окидач тих протеста била је ужасна несрећа у којој је на необезбеђеном пружном прелазу код села Доње Међурово, воз буквално преполовио аутобус и побио људе и децу у њему. Застрашујуће сцене ове трагедије покренуле су Нишлије на бунт против страха и терора. Заједно са свима нама у организацији протеста био је наш колега, пријатељ и борац за демократију, повереник Самосталног синдиката „Слога“ Дејан Илић. Данас смо поново овде, на новом протесту.

      Дејан данас није са нама. Дејана Илића, оца троје деце, данас нема. Нема ни дванаестогодишњег дечака Андреја Прекљушаја. Избрисани су из живота док су ходали тротоаром Булевара Медијана, због дивљачке вожње „убице из аутомобила“, још једног из редова подмлатка новообогаћене касте. Данас је очај Нишлија још већи. Сада већина Нишлија зна да наше суграђане није убио само београдски „Ауди“ и деветнаестогидишњи младић коме је дат прејак аутомобил. И породице жртава и Ви, моји суграђани знате да су Андреј и Дејан жртве и селективна правда, преблаге казнене политике и селективне правде. Молим Вас да минутом ћутања одамо пошту недужним жртвама, малом Андреју и нашем колеги Дејану Илићу.

Нећемо дозволити да се истина сакрије, и да се породице жртава, поред бола због губитка најдражих, гуше и у неправди.

Ниш хоће да дише!

Сваки грађанин има право на здраву животну средину. Устав Србије нам то право гарантује. И о томе је дужна да брине власт, али је и сваки грађанин дужан да брине. О стању ваздуха, воде, земље, река морамо да бринемо сви, и само се тиме мери наше право да будемо грађани, а не поданици. И покрети, и политички и цивилни о томе морају да брину, без разлике. Нема монопола на бригу о стању животне средине. Јер ваздух дишемо сви. Воду пијемо сви. Депоније нас трују све. Нико не може и не сме да монополизује тему заштите животне средине, и дај Боже да нас је што више у борби. Јер оно што радимо природи, рекама и животињама, то чека и све нас.

Ниш хоће да дише!

Овде смо данас и због тога што се Ниш И Нишлије гуше и симболички и стварно. Све сте нам узели, и идентитет града, и достојанство грађана, и новац, и јавне фондове, и културу и лепоту, и право на демократско одлучивање, и медије које плаћају нашим парама, и будућност деце…и читав Град у коме смо расли. Сада сте прешли на ваздух.

Хоћемо да дишемо! Ниш се гуши не само симболично, већ и буквално јер је стање животне средине у свим сегментима, близу катастрофе.

Ниш се претвара у депонију…и нишка села и сам центар Ниша…има их у Нишу више од 200 а стање нишке депоније тј „сметлишта“ је опасност за читав Град.

Док на прескупо плаћеном Тргу „пева“ мултиколор Фонтана, само километар од ње се у Нишаву излива отпад из фабрика и сва канализација града од четврт милиона људи.

Ниш хоће да дише!

Јер се гушимо буквално- ваздух у Нишу убија и најзагађенији је у Србији, али у свету. Ми удишемо отров, а Програм заштите животне средине који је донела ова власт се не спроводи. Неодговорна власт је 2017.год. донела Решење о изради Катастра јавних зелених површина у редовном одржавању и међублоковском зеленилу у Граду Нишу. Из буџета одвојено 3,3 она динара ! Нема катастра , нема ни пара! Због чега је ваздух загађен? Неодговорна власт толерише грејање на прљава горива, дозвољава прекомерну градњу и уништавање зелених површина, не улаже у чисту енергију и што је најгоре НЕ УКЉУЧУЈЕ ГРАЂАНЕ У ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКА.

Брутална сеча дрвећа је нови трагични нишки вандалски бренд, од „солунских“ и кедрова са Булевара Немањића чија је сеча згрозила читаву Србију и свет. Ниш има 27.000 стабала, на сваких десет Нишлија по једно. Мање од 17% укупне површине градског подручја чине зелене површине, а европски стандарди су најмање 40% градског подручја под зеленим површинама.

На ова и сва друга питања захтевамо одговоре од Градоначелнице!

Тражимо одговоре на питања и тражимо их у директном разговору!

То је могуће само ако се отворе медији који се плаћају нашим новцем – Тв Зона, ТВ БелАми, Нишка телевизија!
Уколико не закажете разговоре, доћи ћемо са питањима пред Вас и пред Ваше телевизије.

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: